Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Bazsalikomos tojásos kifli

...avagy mire jó pár száraz kifli? :)

2015. november 29. - Tom Takacs

bazsalikomos_tojasos_kifli_0.jpg

Bizonyára mindannyiótoknak van olyan receptetek, amit még nem nagyon ismert senki. Amolyan "családi kedvenc". Hát, nekem a tojásos kifli ilyen. Kóstoljátok meg a gyerekkorom egy kis morzsáját! :)

Az étel tényleg egyszerű, mint a faék, könnyen és gyorsan elkészíthető akár egy gyerek által is, nagyon olcsó és spórolós. Gyerekkoromban borzasztóan sokat ettem, anyai nagyanyám is és aztán otthon Édesanyám is számtalanszor sütött ilyet, de máig nem tudom megunni. A lányomnak is nagy kedvence lett az évek során, szerintem Ő is viszi majd tovább és átadja a saját gyerekeinek, mint a népdalokat és a népmeséket annak idején az elődeink. Legalábbis remélem, hogy így lesz. :)

A recept alapvetően abból a problémakörből indulhatott ki, hogy ha kicsit sok kiflit vettél pár napja a boltban és nem fogyott el, mit kezdj vele, miután a maradék már kicsit kiszáradt? Tudom, tudom, le lehet reszelni és finom, házi zsemlemorzsa (pontosabban kiflimorzsa) lesz belőle. Na és aki nem használ túl sok morzsát? [Csak liszt&morzsát? ;)] Nos, ha eltekintünk a száraz pékáru reszeléssel történő reciklikálásától, akkor csak pár tojás és egy kis fűszer kell, meg egy edény és máris kész a világ egyik legjobb reggelije: a tojásos kifli. Én ezt kicsit megbolondítottam és mi mással turbóztam fel, mint bazsalikommal... :)

Hogy mi van? Kifli és tojás? Akkor ez most bundás kifli? Háááát, végülis igen is meg nem is. De inkább nem! Ez nem bundás kifli, ez tojásos kifli! Vagy ha úgy tetszik, kiflis rántotta. Amolyan igazi "nem szép, de isteni" kaja. Mint anno a Chokito: Ronda és finom! ;)

Szóval a "recept", ami igazán nem is recept, csak 3-4 kézmozdulat. :)

Tovább

Lasagne, Lasagna...

lasagne_0_lead.jpg

Egyik kedvenc konyhám az olasz. Mondják ők, cucina....ott dolgozik a megtermett, vagy most már inkább csinos háziasszony, a számtalan tészták mindentudója.

A magyar konyha is átvett olasz vagy olaszos recepteket. Tudtátok, hogy Magyaroszágon e nemzet ételei a legkedveltebbek?

A lasagne vagy lasagna (ki hogy írja) a sajttal és paradicsommal ízesített rakott húsos tészta találó neve manapság.

Eredetileg a görög lasanon szóból ered, ami éjjeli edényt jelent, de ezt átvették a rómaiak lasanum alakban, majd később az olaszok már csak a fazék, edény nevet használták, hiszen ebben készítették a húsos-tésztás finomságot. Ma pedig már a lasagne szó csupán az ételre vonatkozik. Nos, ezt a húsos csodát készítettem el Dorottya kérésére.

Mielőtt nekiálltam a főzésnek-sütésnek, piackutatást végeztem. Ha Ti is utána olvastok, látjátok majd, sokféle variáció létezik az interneten. Urdorfi (eredetileg dominikai) barátnőmet is megkérdeztem, ő hogyan készíti. Ő ajánlására továbbítom Nektek a receptet, ahogy én készítem. 

Tovább

Olivás krémsajtos csirkemell

olivas_kremsajtos_csirkemell_0_lead.jpg

Facebook-oldalunkon (melyett ide kattintva is megtaláltok, és persze örülünk, ha lájkoljátok majd az oldalunkat is... ;) ) és barátainktól kaptunk néhány visszajelzést, hogy nagyon szeretitek a receptjeinket, viszont örülnétek olykor 1-2 alacsonyabb kalóriatartalmú, kicsit "kímélőbb", csökkentett szénhidrát tartalmú receptnek is. Igyekszünk megfogadni a tanácsotokat és ennek jegyében egy "FITNESS" füllel bővült a kategória menü az oldal tetején. :) A kérésnek eleget téve lássuk az első ilyen receptet! :)

Tegnap este egy "fehérjebombát" sütöttem a kis tornászomnak, akinél oda kell figyelnünk a kiegyensúlyozott fehérje bevitelre, hiszen az izomzatának fejlődnie kell. Így lett tegnap este a vacsora ez a mediterrán csirkemell mindenféle jóval, mascarponéval, mozzarellával, friss bazsalikommal, fekete olívával, mellé egy kis salátával.

Nagyon finom és könnyű étel, talán a mascarpone a "legnehezebb", legzsírosabb összetevője. De az egész ízvilág annyira friss és annyira ínycsiklandó, hogy nem lehet nem szeretni. :)

Lássuk, hogy is készül! Persze mint mindig, nagyon egyszerűen... ;)

Tovább

Meggyes-vaníliapudingos pite

meggyes_vanilia_pudingos_pite_0_lead.jpg

Amikor hivatalosak vagyunk vendégségbe, mindig viszek valami általam készített finomságot. Legyen az édes vagy sós; bár jobban kedvelem a sütiket, így svájci baráti társasághoz ezzel a meggyes pitével készültem. Létezik a nagyanyáink meggyes pitéje, aztán a tejfölös változat, és köztudatban a mai modern változatok sokasága.

... itt egy mélytányérban vagy éppen pite formában is megsüthető fahéjas, meggyes, vanília pudingos változat következik.

Tovább

Pudingporos omlós vajas keksz

pudingporos_omlos_keksz-0.jpg

Előfordult már, hogy jól esett volna pár szem finom, omlós keksz, de épp nem volt otthon semmi? Ezzel a recepttel gyorsan készíthetsz egy adagot magadnak vagy a családnak. Ha édesszájúak, hamar el fog fogyni. De ha nem, akkor is sokáig eltarthatod egy jól záró fémdobozban.

A receptet eredetileg nem pundingporral, hanem kakaóval láttam meg. Erről is találsz egy képet a recept végét. Aztán egy gyerekkori szomszédom, Melinda írta a Facebookon, hogy Ő pundingporral szokta csinálni ezt a receptet és azzal is jó. Vagy akár fahéjjal? Próbáld ki, amelyiket szeretnéd! Én mindenesetre most a pudingporos verziót kóstoltam meg. Íme:

 

Tovább

Csirkés fonott leveles tészta

csirkes_fonott_leveles_0_lead.jpg

Ki mondta, hogy csak saját készítésű tésztával lehet dolgozni? Senki! :) És hogy egy "fonott rácsost" csak édes töltelékkel lehet elkészíteni? Azt se állította senki! No, hát ezek mentén indultunk el a mai receptünkkel. 

Ha kicsit lusták vagy csak fáradtak vagyunk és hazafelé útközben a boltba beszaladva azon gondolkozunk, hogy kellene valami egyszerű, gyors és finom vacsora, dobjunk be fél kiló csirkemellet és egy csomag mélyhűtött leveles tésztát a kosarunkba és már mehetünk is haza! Ebből nagyon klassz, izgalmas és ötletes étel készíthető.

És hogy hogy néz ki egy sós, húsos, rácsos vacsora, ami gyorsan elkészül és laktató? Íme!

Tovább

Sajtos-zöldséges, csirkés pite

santos_zoldseges_csirkes_pite_0_lead.jpg

Örök kedvenc következik a "sós" kategóriában.

Szeretem a különleges ízeket, így a hagyományos, magyar konyhát nem részesítem előnyben. Fantasztikus a magyar konyha !!! de nálunk valahogy nem mindig jön be. A hamisítatlan magyar finomságokat a nagymami készíti el nekünk.

Így többnyire olyan sós recepteket fogtok Tőlem olvasni, melyek igazodnak a mai gyors világunkhoz, könnyűek, és természetesen egyediek a maguk nevében.

Tovább

Japán sajttorta

japan_sajttora_0_lead.jpg

Jó ideje kóborol már az Interneten, mi sem hagyhattuk ki, megcsináltuk. Ilyen egyszerű, gyors és finom sajttorta recepttel még nem találkoztunk és sokadjára megsütve is úgy néz ki a dolog, hogy az egyik kedvencünk lesz. Nem a legolcsóbb csemege, de tényleg nagyon finom és könnyű.

Lássuk hát a receptet! :)

Tovább

Croissants esete a zsemlével

croissant_es_zsemle_0_lead_2.jpg

Ma reggel itt Svájcban csodálatos napra ébresztett fel Sebi, a kisfiam. Tegnap sikerült egy kedves magyar házaspárral Zürich utcáit járni, majd jó későn ágyba térni. Gondoltam is, vasárnap lesz másnap, lehet sokáig aludni. Kár, hogy Sebi ezt nem így gondolta...:(

Nos, ha már így alakult, kikeltem az ágyból és valóban, igaza volt. A nap azóta is süt. Hogy beelőzzem a családot, még pizsamában a konyhába siettem és eszembe jutott, van még abból a félkész Croissants tésztából amit legutóbb az ALDI-ban vettem. És mivel nincs reggeli Zsemle nélkül, azt is így követtem el.  Ma ez volt a finomság a családnak. Kövessétek, süssétek, mert gyors és hihetetlen egyszerű reggeli tipp a lustálkodóknak!

Nem tudom, ezt a fékész tésztát lehet-e Magyarországon venni, de Svájc és Németország ALDI listázza.

Tovább

Áfonyával és sajttal töltött, baconbe göngyölt csirke

afonyas_sajtos_baconbe_gongyolt_csirke_0_lead.jpg

A héten névnapoztunk, a kiskorúm köszöntése pedig mindig valami finom vacsorával jár. De mivel a héköznapok mndig rohanással, edzésekkel, házi feladatokkal és miegymással "terheltek", így péntek estére maradt az ünnepi vacsora.

Természetesen a kedvencét kérte, mint szinte mindig. És nem csak névnapokon. Ezt kajátok most Ti is. :)

Persze ez sem atomfizika, bár kicsit "pepecselős" meló, de érdemes. Sokféle íz keveredik, ami aztán végül összeáll egy finom harmóniában. Tiszta csirkehús, füstöltö bacon, sajt, aszalt gyümölcs, fűszerek, hmmm...

Kicsit itt is lehet "játszani" a kiskorúakkal is, ha van kedvük, aztán a munka "szöszölős" része után a java a technikáé (sütő, kézi mixer) és a végeredmény isteni! Nem lehet megunni!

Lássuk!

Tovább
süti beállítások módosítása