Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Áfonyával és sajttal töltött, baconbe göngyölt csirke

2015. november 14. - Tom Takacs

afonyas_sajtos_baconbe_gongyolt_csirke_0_lead.jpg

A héten névnapoztunk, a kiskorúm köszöntése pedig mindig valami finom vacsorával jár. De mivel a héköznapok mndig rohanással, edzésekkel, házi feladatokkal és miegymással "terheltek", így péntek estére maradt az ünnepi vacsora.

Természetesen a kedvencét kérte, mint szinte mindig. És nem csak névnapokon. Ezt kajátok most Ti is. :)

Persze ez sem atomfizika, bár kicsit "pepecselős" meló, de érdemes. Sokféle íz keveredik, ami aztán végül összeáll egy finom harmóniában. Tiszta csirkehús, füstöltö bacon, sajt, aszalt gyümölcs, fűszerek, hmmm...

Kicsit itt is lehet "játszani" a kiskorúakkal is, ha van kedvük, aztán a munka "szöszölős" része után a java a technikáé (sütő, kézi mixer) és a végeredmény isteni! Nem lehet megunni!

Lássuk!

afonyas_sajtos_baconbe_gongyolt_csirke_1.jpg

Hozzávalók:

Húshoz

  • 50 dkg csirkemell filé (lehet combból is, de azzal nehezebb dolgunk lesz, mert kisebb, így nehezebb tölteni)
  • 20 dkg szeletelt bacon (én a képen látható, füstölt "Premium bacon"-re esküszöm, de kinek-kinek ahogy az ízlése diktálja)
  • 10 dkg sajt (jelen esetben ez trapista lett, mert az ünnepeltnek most nem volt kedve a camabert-hez, de itt is lehet bátran kísérletezni. A chedart viszont nem javaslom, az túl karakteres talán ebbe az ízvilágba.)
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya (Itt is lehet kísérletezni. Én először aszalt szilvával csináltam, aztán sárgabarackkal, de bármi jó lehet. És ha nem akarjuk, hogy édes íz legyen benne, a gyömölcsöt kiválthatjuk ezt brokkolival, ságarépával, tulajdonképpen szinte bármivel, ami illik ehhez. És hát mi nem illik? :) )
  • majoranna és/vagy bármi más fűszer, ízlés szerint

Körethez: (krumplipüré volt a kívánság, de működik ám párolt rizzsel, esetleg maszolával, 

  • 1 kg krumpli 
  • 10 dkg vaj
  • 1 doboz tejföl

 

Elkészítés:

1. A krumplikat gyorsan meghámozzuk, felkockázzuk és feldobjuk főni.

2. A csirkemelleket megmossuk, majd lehetőlet vékony szeletekre vágjuk. Ehhez nem árt egy éles kés, egyébként nagyon "szenvedős" tud lenni a dolog.

3. A vékony csirkemell szeletekre sajtkockákat fektetünk és aszalt gyömölcsöket szórunk.

afonyas_sajtos_baconbe_gongyolt_csirke_2.jpg

4. A csirkemellett feltekerve elég laza, könnyen szétnyíló tekercset kapunk. Ekkor érdemes egy kis ételízesítővel megszórni, de csak nagyon finoman, lesz itt íz azon kívül is gazdagon. Szóval a nem túl "stabiul" tekercseket körbetekerjük egy (én inkább két) szelettel baconnel. Ekkor az egész egy szép, formás kis táska készül el, ami már nem nyílik szét sütéskor sem. Ha a hús feltekerésére merőleges irányba tekerjük rá a szalonnát, akkor ha ügyesek leszünk, nem potyog ki oldat a töltelék. :) A tekercseket kivajazott sütőtálba tesszük, majd megszórjuk a tetejét majorannával.

afonyas_sajtos_baconbe_gongyolt_csirke_3.jpg

5. Alufóliával takarva előmelegített sütőben, nem a legmagasabb hőfokon kb. 25-30 percig sütjük, majd az utolsó 10 percre levesszük róla a fóliát, hogy kicsit megpiruljon a bacon. Az sem baj, ha kifolyik a sajt, a finom, bacon-ös zsíban az is megsül és hihetetlenül finom lesz. Hát nem gyönyörű már ránézésre is? :)

afonyas_sajtos_baconbe_gongyolt_csirke_4.jpg

6. Közben áttörjük a megfőtt krumplit, kicsi sóval ízesítjük, bele a 10 deka vajat és a kis pohár tejfölt és kézi mixerrel, habverő karokkal jó 5-6 percig, legmagasabb fokozaton összedolgozzuk. Kicsit soknak tűnhet a 10 deka vaj, de én így szeretem, mert ha kevesebbet teszek bele, akkor kicsit "fojtós" lesz a püré. A tejföl helyett sokan tejet használnak, de mi szeretjük a tejföl picit "savanyú" ízét.

Ekkor már csak tálalni kell és nem valószínű, hogy maradni fog akár csak egy morzsa is a végén... ;)

afonyas_sajtos_baconbe_gongyolt_csirke_5.jpg

Jó étvágyat hozzá!

 

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kövesd a liszt&morzsa Facebook-oldalát is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr398077764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_ng_ 2015.11.19. 00:16:43

Gusztusos.
Ez a bacon, ez miben különbözik a szalonnától?

Tom Takacs 2015.11.19. 00:20:54

@_ng_: Leginkább talán abban, hogy jóval kevésbé zsíros, inkább húsos. Valószínűleg működik más húsosabb, pl. kolozsvári szalonnával, de azt max. a nagyobb közértek húspultjában szeletelik ilyen vékonyra.

A szeletelt bacon amellett, hogy inkább húsos, mint zsíros, azért is kényelmes, mert eleve szeletelve kapható. Ha füstölt, mint a képen is látható "Premium bacon", az plusz ízt ad az egész ételnek.
süti beállítások módosítása