Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Baconkockás-mascarponés falatok

2016. április 15. - Tom Takacs

baconkockas-mascarpones-falatok_0_lead.jpg

A következő recceptünk egy nagyon egyszerű vendégváró finomság lesz, amit gyorsan el tudunk készíteni, ha váratlanul érkezik hozzánk valaki.

A recept nagy előnye, hogy ugyanolyan finom megmaradt, felkockázott sülthús darabokkal, amik a hűtőben pihennek, házikolbásszal vagy pl. a húsvéti sonka maradékának felhasználásával. Nekem egyik se volt most a hűtőben, kockázott bacon viszont igen, így ezzel dolgoztam.

A mélyhűtött leveles tésztával sincs gond, könnyen és gyorsan lehet dolgozni vele.

De lássuk, hogy készülnek a falatkák!

baconkockas-mascarpones-falatok_1.jpg

Hozzávalók:

  • 2 cs. hűtött leveles tészta
  • 20-25 dkg bacon kocka (vagy valamilyen kockázott sonka, sülthús, házikolbász, stb.)
  • 1 doboz (20-25 dkg) mascarpone
  • 15-20 dkg trapista sajt (nekem most edami volt itthon, de a trapista jobb)
  • 1 tojás
  • szezámmag
  • só, bors

 

Elkészítés:

1. Az egyik csomag leveles tésztát kiterítjük a tepsire. A tésztára egyenletesen rákenjük a mascarponét, majd rászórjuk a kockázott bacont, kicsit sózzuk, borsozzuk. A sót ne felejtsük ki, mert bár a bacon elég sósnak tűnik, de a mascarpone sokat elvesz annak sós ízéből.

baconkockas-mascarpones-falatok_2.jpg

2. Ezek után megszórjuk a reszelt sajttal.

baconkockas-mascarpones-falatok_3.jpg

3. Ezek után az egészet befedjük a másik csomag leveles tésztával, majd lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.

baconkockas-mascarpones-falatok_4.jpg

4. Ha ezzel kész vagyunk, egy derelyeszaggatóval vagy pizzavágóval (de lehet egy egyszerű késsel is) felkockázzuk vagy tetszőleges formájú falatkákra vágjuk.

baconkockas-mascarpones-falatok_5.jpg

5. Végül 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 20-25 percig sütjük. A sütési időszak végén figyeljünk oda jobban, nehogy megégessük a falatkákat.

baconkockas-mascarpones-falatok_6.jpg

 

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints a lenti képre és és kövess minket a Facebook-on is!

click_and_follow_on_fb_footer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr388630280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

büdösbanya 2016.04.18. 11:14:38

Csábítóan néz ki a végeredmény, és vonzó, hogy ilyen könnyű elkészíteni. Egy kételyem van csak: én a mascarponét eddig édes ételekhez, sajttortához, tiramisuhoz használtam. Biztos, hogy a baconnel és a sós ízvilággal nem vész össze?

Tom Takacs 2016.04.18. 11:18:11

@büdösbanya: A mascarpone épp attól zseniális, hogy kicsit "neutrális", tehát nem is édes, nem is sós.

Ha kicsit keresgélsz itt a blogon, találsz más mascarponés recepteket is, húsokkal, egyebekkel. Ráadásul a tejszínes dolgoknak (pl. a főzőtejszínnek és pl. a mascarpone krémsajtnak) megvan az a tulajdonsága is, hogy ha valamit elsózol, akkor általában tejszínnel még mindig meg tudod menteni, mert kicsit semlegesíti a só ízét. Ezért írtam a receptnél, hogy annak ellenére érdemes sózni a "betakarás" előtt, hogy a bacon általában sós, mert a mascarpone elvesz annak sós ízéből.

Próbáld ki, játssz az ízekkel, a mascarpone egy zseniális dolog. :)

büdösbanya 2016.04.18. 12:36:07

Meggyőztél, köszönöm!
süti beállítások módosítása