Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Bazsalikomos tojásos kifli

...avagy mire jó pár száraz kifli? :)

2015. november 29. - Tom Takacs

bazsalikomos_tojasos_kifli_0.jpg

Bizonyára mindannyiótoknak van olyan receptetek, amit még nem nagyon ismert senki. Amolyan "családi kedvenc". Hát, nekem a tojásos kifli ilyen. Kóstoljátok meg a gyerekkorom egy kis morzsáját! :)

Az étel tényleg egyszerű, mint a faék, könnyen és gyorsan elkészíthető akár egy gyerek által is, nagyon olcsó és spórolós. Gyerekkoromban borzasztóan sokat ettem, anyai nagyanyám is és aztán otthon Édesanyám is számtalanszor sütött ilyet, de máig nem tudom megunni. A lányomnak is nagy kedvence lett az évek során, szerintem Ő is viszi majd tovább és átadja a saját gyerekeinek, mint a népdalokat és a népmeséket annak idején az elődeink. Legalábbis remélem, hogy így lesz. :)

A recept alapvetően abból a problémakörből indulhatott ki, hogy ha kicsit sok kiflit vettél pár napja a boltban és nem fogyott el, mit kezdj vele, miután a maradék már kicsit kiszáradt? Tudom, tudom, le lehet reszelni és finom, házi zsemlemorzsa (pontosabban kiflimorzsa) lesz belőle. Na és aki nem használ túl sok morzsát? [Csak liszt&morzsát? ;)] Nos, ha eltekintünk a száraz pékáru reszeléssel történő reciklikálásától, akkor csak pár tojás és egy kis fűszer kell, meg egy edény és máris kész a világ egyik legjobb reggelije: a tojásos kifli. Én ezt kicsit megbolondítottam és mi mással turbóztam fel, mint bazsalikommal... :)

Hogy mi van? Kifli és tojás? Akkor ez most bundás kifli? Háááát, végülis igen is meg nem is. De inkább nem! Ez nem bundás kifli, ez tojásos kifli! Vagy ha úgy tetszik, kiflis rántotta. Amolyan igazi "nem szép, de isteni" kaja. Mint anno a Chokito: Ronda és finom! ;)

Szóval a "recept", ami igazán nem is recept, csak 3-4 kézmozdulat. :)

bazsalikomos_tojasos_kifli_1.jpg

Hozzávalók:

Na, itt máris "csaltam" a képen. Egyrészt mert jól lefelejtettem a tojást a fotóról... :) Másrészt friss bazsalikomot használtam. Viszont kicsit megtépázott volt már a kis bazsalikom bokor, így nem mutatott volna jól a képen, ezért a szárított fűszert tetten oda a többi alapanyag mellé, amivel persze tökéletes lesz, de azért friss bazsalikommal egy picit még tökéletesebb! Tényleg!!! :)

Tehát a hozzávalók 2 személy részére:

  • 3 db száraz v. kicsit szikkadt kifli (friss kiflivel nem annyira jó, mert nehezebben pirul meg, puha marad)
  • 6 tojás
  • bazsalikom (jó a szárított is, de a friss bazsalikom a tutti) ízlés szerint, bár egész nyugodtan túl lehet adagolni, a bazsalikom isteni, zseniális, nem lehet megunni... ;)
  • só, ételízesítő, étolaj

 

Elkészítés:

1. A megszáradt kifliket kb. 6-8 mm vastag karikákra szeleteljük. Ha morzsálódik, az sem gond, mehet bele mind egy tányérba.

bazsalikomos_tojasos_kifli_2.jpg

2. Valamilyen teflon- vagy kerémiabevonatú, magas falú serpenyőben melegítsünk fel közepes hőfokon egy kis étolajat. Én sok-sok éve Tefal wokot használok, ebben tökéletesen elfér 3 vagy max. 4 felkarikázott kifli is. 

3. Amíg az olaj melegszik, feltörjük a tojásokat, ízlés szerint sózzuk, egy kis ételízesítővel és a friss, felaprított (vagy szárított) bazsalikommal ízesítve felverjük.

bazsalikomos_tojasos_kifli_3.jpg

4. Amint az olaj a wokban forró lesz, beleöntjük a felkarikázott kifli darabokat és lassú tűzön, kb. 10-12 perc alatt, rendszeresen forgatva ropogósra, baránra pirítjuk.

5. Ha a kiflik megpirultak, a legmagasabb hőfokra állítjuk a tűzhelyet a wok alatt és még egy kis olaj hozzáadása után (mivel a kiflik felitták a wokban lévő olajat) ráöntjük a megpirult kiflikre a felvert, fűszerezett tojást. 2-3 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett finom "rántottásra" sütjük a kifli-tojás keveréket, majd akár magában, akár friss zöldségekkel tálaljuk.

bazsalikomos_tojasos_kifli_4.jpg

Ahogy látjátok, az étel tényleg nagyon egyszerű, gyors és olcsó. A kifliket lehet, hogy korábban kidobtátok, így ezt a pénzt megspórolhatjátok. A pár kifli és tojás kb. 300 Ft, de még ilyenkor, november végén is kijön 5-600 Ft-ból, ha valamilyen zöldséget (én most pl. koktélparadicsomot) vagy friss salátát kínálunk mellé.

Kóstoljátok meg bátran!

  

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints és kövess minket a Facebook-on is!

click_and_follow_on_fb_footer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr948123694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása