Amikor hivatalosak vagyunk vendégségbe, mindig viszek valami általam készített finomságot. Legyen az édes vagy sós; bár jobban kedvelem a sütiket, így svájci baráti társasághoz ezzel a meggyes pitével készültem. Létezik a nagyanyáink meggyes pitéje, aztán a tejfölös változat, és köztudatban a mai modern változatok sokasága.
... itt egy mélytányérban vagy éppen pite formában is megsüthető fahéjas, meggyes, vanília pudingos változat következik.
Hozzávalók:
- 2-3 evőkanál víz
- 150 g margarin
- 225 g liszt
- 3 evőkanál cukor
- 2 nagy pohár meggy
- 100 ml meggylé
- 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- ízlés szerint fahéj
- egy kis margarin a mélytányér vagy piteforma kikenéséhez
- 1 tojás a tetejére
- porcukor a kész pite szóráshoz
Elkészítés:
A liszt, margarin és víz alapanyagokból vajas tésztát gyúrunk, ami 30 percre bekerül a hűtőbe.
Közben a vaníliás pudingport és meggylét összefőzzük pudinggá a cukorral, idejön a meggy is, aztán megvárjuk, míg ezek is kihűlnek. A tésztánk közben gyúrhatóvá vált, két részre vesszük és egyik felét a kikent vagy sütőpapírral kibélelt edénybe, formába tesszük. Mélyebb piteformát javaslok, hogy a vaníliás-meggyes töltelék ne folyjon ki belőle. A tésztát 15 percre elősütjük, kicsit megszurkálva a közepét, és ha kész a tészta, jöhet a belső tartalom. Itt következik a fahéj, én 2 teáskanálnyit hintettem a töltelékre.
Erre simítjuk rá a tészta másik felét, amit megkenhetünk tojással, tejjel, hogy szebb színe legyen. Vagdossuk be kicsit a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon. Kb. 20 perc sütés után (180 fokon) már finom illata van, ekkor kivehetjük a sütőből.
Porcukorral hintsük meg a tetejét, és nagykanállal élvezzük vele az Életet...
Mi így tettük.
Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints és kövess minket a Facebook-on is!