Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Meggyes-vaníliapudingos pite

2015. november 22. - Ildicsiga

meggyes_vanilia_pudingos_pite_0_lead.jpg

Amikor hivatalosak vagyunk vendégségbe, mindig viszek valami általam készített finomságot. Legyen az édes vagy sós; bár jobban kedvelem a sütiket, így svájci baráti társasághoz ezzel a meggyes pitével készültem. Létezik a nagyanyáink meggyes pitéje, aztán a tejfölös változat, és köztudatban a mai modern változatok sokasága.

... itt egy mélytányérban vagy éppen pite formában is megsüthető fahéjas, meggyes, vanília pudingos változat következik.

Hozzávalók:

  • 2-3 evőkanál víz
  • 150 g margarin
  • 225 g liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 nagy pohár meggy
  • 100 ml meggylé
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • ízlés szerint fahéj
  • egy kis margarin a mélytányér vagy piteforma kikenéséhez
  • 1 tojás a tetejére
  • porcukor a kész pite szóráshoz

Elkészítés:

A liszt, margarin és víz alapanyagokból vajas tésztát gyúrunk, ami 30 percre bekerül a hűtőbe.

Közben a vaníliás pudingport és meggylét összefőzzük pudinggá a cukorral, idejön a meggy is, aztán megvárjuk, míg ezek is kihűlnek. A tésztánk közben gyúrhatóvá vált, két részre vesszük és egyik felét a kikent vagy sütőpapírral kibélelt edénybe, formába tesszük. Mélyebb piteformát javaslok, hogy a vaníliás-meggyes töltelék ne folyjon ki belőle. A tésztát 15 percre elősütjük, kicsit megszurkálva a közepét, és ha kész a tészta, jöhet a belső tartalom. Itt következik a fahéj, én 2 teáskanálnyit hintettem a töltelékre.

meggyes_vanilia_pudingos_pite_1.jpg

Erre simítjuk rá a tészta másik felét, amit megkenhetünk tojással, tejjel, hogy szebb színe legyen. Vagdossuk be kicsit a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon. Kb. 20 perc sütés után (180 fokon) már finom illata van, ekkor kivehetjük a sütőből.

meggyes_vanilia_pudingos_pite_2.jpg

Porcukorral hintsük meg a tetejét, és nagykanállal élvezzük vele az Életet...

Mi így tettük.

  

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints és kövess minket a Facebook-on is!

click_and_follow_on_fb_footer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr468039034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aurri 2015.11.22. 16:19:18

Hát ez elég ronda lett, de biztos finom. :)
süti beállítások módosítása