Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Pudingporos omlós vajas keksz

2015. november 21. - Tom Takacs

pudingporos_omlos_keksz-0.jpg

Előfordult már, hogy jól esett volna pár szem finom, omlós keksz, de épp nem volt otthon semmi? Ezzel a recepttel gyorsan készíthetsz egy adagot magadnak vagy a családnak. Ha édesszájúak, hamar el fog fogyni. De ha nem, akkor is sokáig eltarthatod egy jól záró fémdobozban.

A receptet eredetileg nem pundingporral, hanem kakaóval láttam meg. Erről is találsz egy képet a recept végét. Aztán egy gyerekkori szomszédom, Melinda írta a Facebookon, hogy Ő pundingporral szokta csinálni ezt a receptet és azzal is jó. Vagy akár fahéjjal? Próbáld ki, amelyiket szeretnéd! Én mindenesetre most a pudingporos verziót kóstoltam meg. Íme:

 

omlos_keksz-1.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 cs pudingpor (vagy 5-6 dkg cukrozatlan kakaópor)

 

Elkészítés:

1. A száraz hozzávalókat összekeverjük.

2. A szobahűmérsékletű margarint összemorzsoljuk a lisztes-cukros-pundingporos keverékkel, amíg fel nem veszi azt és össze nem áll egy jó állagú tésztamasszává. Olyan lesz, mintha marcipánt gyúrnál. Esetemben 1 cs. vaníliás és 1 cs. puncs pudingporral dolgoztam, az eredmény egy érdekes, halványrózsaszín massza lett.

omlos_keksz-2.jpg

3. A tésztából kis, diónál kisebb méretű darabokat szaggatunk, golyóvá gyúrjuk, majd kicsit ellapítjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorjázzuk. A kis "lepényeket" bárhogy formázhatjuk, díszíthetjük. Ha van valamilyen keksz nyomóformád, amit mintát lehet nyomni a kekszekre, játszhattok vele bátran. De elég egy villa, amivel csíkokat nyomhatsz a kekszbe. Most is így tettem.

omlos_keksz-3.jpg

4. Ekkor a tepsi mehet be a sütőbe, a kekszeket közepes hőfokon 10-15 percig sütjük.

omlos_keksz-4.jpg

A vanília és puncs kevert pundingporok íze alig-alig hozta a puncsot vagy a vaníliát, így ha kísérletezni akarsz, érdemes gondolkozni egy kis vanília vagy puncs aromában is pluszban, hátha úgy "nagyobbat üt". A színe viszont érdekes, kicsit rózsaszínbe hajló lett. :)

omlos_keksz-5.jpg

Röviden ennyi! Már csak egy finom teát kell főznöd hozzá és majszolhattok. Jó étvágyat! :)

És egy kép egy korábban sütött kakaós változatról, az is nagyon guszta és finom:

omlos_keksz-6.jpg

  

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints és kövess minket a Facebook-on is!

click_and_follow_on_fb_footer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr418097018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása