Örök kedvenc következik a "sós" kategóriában.
Szeretem a különleges ízeket, így a hagyományos, magyar konyhát nem részesítem előnyben. Fantasztikus a magyar konyha !!! de nálunk valahogy nem mindig jön be. A hamisítatlan magyar finomságokat a nagymami készíti el nekünk.
Így többnyire olyan sós recepteket fogtok Tőlem olvasni, melyek igazodnak a mai gyors világunkhoz, könnyűek, és természetesen egyediek a maguk nevében.
Mai választás: sajtos-zöldséges, csirkés pite vajas tésztában....
Miért is: mert volt itthon egy kis maradék sült csirke, gyerekek szeretik, becsempészhettem a zöldséget az étrendbe, és mert gyors:)
Hozzávalók:
a tésztához:
pitéről beszélünk, tehát lehet az Quiche tészta is, de most egy omlósabb változatot ajánlok:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tk só
- 5-6 ek víz
a töltelékhez:
- maradék kb. 30 dkg sült csirkemell vagy friss csirkemell kb. 40 dkg
- friss vegyes zöldség (répa, brokkoli, borsó, kukorica) vagy kész fagyasztott mix, melyben kedvenc zöldségeid találhatók, ebből kb. 20 dkg
- 2 fej vöröshagyma
- 20 dkg kemény sajt (rád bízom melyik, amit szeretsz)
- 1 csomag vagy csokor friss petrezselyem
- só, bors, oregano, zöld fűszerek ízlés szerint
- 1 tojás a tészta tetejére a szép alkotás reményében
Elkészítés:
A pite hozzávalóit összedolgozzuk és berakhatjuk rövid időre a hűtőbe pihenni. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Friss csirkét (kis csíkokra vágva) a hagymával megpároljuk, majd hozzáadva a zöldségeket pár percig együtt sütjük, közben fűszerezzük.
Majd a pihent vajas tésztát 2 részre vesszük, és egyik felét egy kivajazott kerámia tálba nyújtjuk, szélét hagyunk a pitének. ( ez lehet téglalap alakú vagy kerek sütőforma is ). A pitére rákanalazzuk a tölteléket, majd a kemény sajtunkat ráreszeljük. Én most kaptam friss petrezselymet, így azok is színesítették az ételt.
Végül a tészta másik felét a töltelékre helyezzük, 1 tojással megkenegetjük, hogy tökéletes színt varázsoljunk neki. Érdemes a pite tetejét megszurkálni, hogy a forró gőz utat találjon magának.
200 fokon, légkeveréssel, kb 20-25 percig sütjük.
Gyors, színes, ízletes, és ha van otthon maradék hús, még gazdaságos is!
Ízleljétek, és variáljátok tovább ... mert én már kipróbáltam spenót levéllel is a vegyes zöldség helyett, és az is mennyei lett!