Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Sajtos-zöldséges, csirkés pite

2015. november 19. - Ildicsiga

santos_zoldseges_csirkes_pite_0_lead.jpg

Örök kedvenc következik a "sós" kategóriában.

Szeretem a különleges ízeket, így a hagyományos, magyar konyhát nem részesítem előnyben. Fantasztikus a magyar konyha !!! de nálunk valahogy nem mindig jön be. A hamisítatlan magyar finomságokat a nagymami készíti el nekünk.

Így többnyire olyan sós recepteket fogtok Tőlem olvasni, melyek igazodnak a mai gyors világunkhoz, könnyűek, és természetesen egyediek a maguk nevében.

Mai választás: sajtos-zöldséges, csirkés pite vajas tésztában....

Miért is:  mert volt itthon egy kis maradék sült csirke, gyerekek szeretik, becsempészhettem a zöldséget az étrendbe, és mert gyors:)

Hozzávalók:

a tésztához:

pitéről beszélünk, tehát lehet az Quiche tészta is, de most egy omlósabb változatot ajánlok:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tk só
  • 5-6 ek víz

a töltelékhez:

  • maradék kb. 30 dkg sült csirkemell vagy friss csirkemell kb. 40 dkg
  • friss vegyes zöldség (répa, brokkoli, borsó, kukorica) vagy kész fagyasztott mix, melyben kedvenc zöldségeid találhatók, ebből kb. 20 dkg
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg kemény sajt (rád bízom melyik, amit szeretsz)
  • 1 csomag vagy csokor friss petrezselyem 
  • só, bors, oregano, zöld fűszerek ízlés szerint 
  • 1 tojás a tészta tetejére a szép alkotás reményében

Elkészítés:

A pite hozzávalóit összedolgozzuk és berakhatjuk rövid időre a hűtőbe pihenni. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Friss csirkét (kis csíkokra vágva) a hagymával megpároljuk, majd hozzáadva a zöldségeket pár percig együtt sütjük, közben fűszerezzük.

santos_zoldseges_csirkes_pite_1.jpg

Majd a pihent vajas tésztát 2 részre vesszük, és egyik felét egy kivajazott kerámia tálba nyújtjuk, szélét hagyunk a pitének. ( ez lehet téglalap alakú vagy kerek sütőforma is ). A pitére rákanalazzuk a tölteléket, majd a kemény sajtunkat ráreszeljük. Én most kaptam friss petrezselymet, így azok is színesítették az ételt. 

santos_zoldseges_csirkes_pite_2.jpg

santos_zoldseges_csirkes_pite_3.jpg

Végül a tészta másik felét a töltelékre helyezzük, 1 tojással megkenegetjük, hogy tökéletes színt varázsoljunk neki. Érdemes a pite tetejét megszurkálni, hogy a forró gőz utat találjon magának.

200 fokon, légkeveréssel, kb 20-25 percig sütjük.

santos_zoldseges_csirkes_pite_4.jpg

Gyors, színes, ízletes, és ha van otthon maradék hús, még gazdaságos is!

Ízleljétek, és variáljátok tovább ... mert én már kipróbáltam spenót levéllel is a vegyes zöldség helyett, és az is mennyei lett!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr208091794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása