Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Csirkés fonott leveles tészta

2015. november 20. - Tom Takacs

csirkes_fonott_leveles_0_lead.jpg

Ki mondta, hogy csak saját készítésű tésztával lehet dolgozni? Senki! :) És hogy egy "fonott rácsost" csak édes töltelékkel lehet elkészíteni? Azt se állította senki! No, hát ezek mentén indultunk el a mai receptünkkel. 

Ha kicsit lusták vagy csak fáradtak vagyunk és hazafelé útközben a boltba beszaladva azon gondolkozunk, hogy kellene valami egyszerű, gyors és finom vacsora, dobjunk be fél kiló csirkemellet és egy csomag mélyhűtött leveles tésztát a kosarunkba és már mehetünk is haza! Ebből nagyon klassz, izgalmas és ötletes étel készíthető.

És hogy hogy néz ki egy sós, húsos, rácsos vacsora, ami gyorsan elkészül és laktató? Íme!

csirkes_fonott_leveles_1.jpg

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg csirkemell filé (de ha jobban szeretitek a comb filét, azzal is működik. Sőt, akár egy bolognai szósszal is, de végülis mindenki kísérletezzen bátran otthon!)
  • 1 cs mélyhűtött (nem fagyasztott) leveles tészta
  • 1 db tojás (megkenni a tetejét)
  • fűszerezés ízlés szerint (Én itt a kedvenc, tartósítószer-mentes reform fűszerkeverékemet használtam és a mindig klasszikus bazsalikomot. Utóbbi természetesen frissen még finomabb, mint szárított fűszerként.)

 

Elkészítés:

1. Mossuk meg és kockázzuk fel a csirkemellett, amit nem túl bő olajon gyorsan, némi fűszerrel megsütünk.

2. Amíg sül a hús, elő gyorsan a leveles tésztát, kitekerjük, a csomagolásban lévő sütőpapíron hagyva mindkét oldalról 1/3-nyi mélységben, egymástól kb. ujjnyi (1,5 centi) távolságban bevagdossuk. Itt bátran vegyük igénybe az egész világon betiltott gyerekmunkát. Imádni fogják. :)

csirkes_fonott_leveles_2.jpg

3.  Ha megsült a csirkemell, akkor pár percig hűlni hagyjuk, majd a még meleg, de már nem forró csirkemell kockákat a tészta be nem vagdosott közepére halmozzuk, egyenletesen végig a tésztán. Ha a sütés végén nem tettük volna meg a serpenyőben, akkor most jöhet rá a bazsalikom is ízlés szerint.

csirkes_fonott_leveles_3.jpg

4. Nincs más hátra, már csak be kell "fonni" a tésztát. Lehet nagyon alaosan is, de teljesen fölösleges. És egy 6-8-10 éves gyerkőcnek sem fog nehezére esni, sőt! :)

csirkes_fonott_leveles_4.jpg

5. Ha a fonás kész, a tészta végét hajtsuk fel, kenjük meg a tetejét a felvert tojással és mehet is a sütőbe!

csirkes_fonott_leveles_5.jpg

6. Ekkor már csak meg kell kenni a tetejét a felvert kicsit sózott tojással és így ahogy van, a csomagolásban lévő sütőpapírral együtt ráemeljük egy tepsire és mehet is a sütőbe! Közepes hőfokon (160 fok körül) kb. 30 percig sütjük, közben olykor be-benézhtünk, nehogy megégjen a tészta.

csirkes_fonott_leveles_6.jpg

Nem gond, ha a fonások meg-megnyílnak és kikandikálnak a húskockák. Ha valakinek így nem elég "kerek" az ízvilág, egy kis ketchupot vagy ajvárt is tálalhatunk mellé, de akár friss zöldségekkel, paradicsommal, paparikával, retekkel, uborkával is nagyon finom.

Ha még gyorsabbak akarunk lenni, "pizzásra" is vehetjük a dolgot. Ekkor nem kell a hús sütésével sem vacakolni, egy kis paradicsomszósz, pici sóval, oregánóval esetleg egy kis fokhagyakrémmel (vagy egy fél szétnyomott fokhagymával) ízesítve remek szósz tud lenni az alján, rászórjatunk sonkakockákat, kukoricát, gombaszeleteket, reszelt sajtot, bármit, ami otthon van, ízlik és passzol ebbe az ízvilágba és ugyanígy tud működni a fonott leveles. :) Próbáljátok ki sokféle módon, jó étvágyat hozzá! :)

  

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints és kövess minket a Facebook-on is!

click_and_follow_on_fb_footer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr878093176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása