Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Gyömbéres mézes csirkemell polentával

2015. december 24. - Tom Takacs

gyomberes_mezes_csirkemell_polentaval_0_lead.jpg

Nyakunkon a Karácsony, ezt már nem tudjuk elkerülni. :) De mi van akkor, ha az ember fia / lánya legszívesebben kilépne a hal - pulyka - töltöttkáposzta szentháromságából és izgalmas, nem megszokott ízekre vágyik, mégis valami kímélő ételt szeretne? Merthogy én magam is ezen morfondíroztam napok óta. Míg végül bele nem futottam ebbe a receptbe. Első olvasás után tudtam, hogy ez lesz idén a karácsonyi kedvenc, már csak a köret volt a kérdés. Persze letudhattam volna egy egyszerű párolt rizzsel, de most valami másra vágytam. Aztán jött a polenta, már nem tudom, hol találtam.

Na jó, a polenta név nagyon taljánosan hangzik, miközben ez nem más, mint egy sült puliszka. :) De akár így, akár úgy, a köret is nagyon kellemes, nem túl megszokott, lisztmentes, hiszen kukoricából készül és nagyon gazdaságos is.

Lássuk hát, hogy működik a hús és a köret egyben! :)

gyomberes_mezes_csirkemell_polentaval_1.jpg

Hozzávalók (2-3 fő részére):

A húshoz:

  • egy egész (kb. 40 dkg) csirkemellfilé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 kisebb (kb. 1,5 hüvelykujjnyi) gyömbér frissen lereszelve
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • 20 dkg méz
  • 2 dl narancslé (a legjobb a frissen facsart, de a 100%-os dobozos is megfelel)
  • 1-2 teáskanál szezámmag ízlés szerint
  • étolaj
  • só, bors ízlés szerint

 

A polentához:

  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 8 dl víz
  • 3-4 csipet só

 

Elkészítés:

1. A csirkemellet megmossuk, középen kettévágjuk, majd a két fél csirkemellet vékony szeletekre vágjuk.

2. A narancs héját, a megtisztított gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, majd hozzákeverjük a mézet és a narancslevet és fűszerezzük egy kis borssal. ezzel elkészült a páclevünk.

gyomberes_mezes_csirkemell_polentaval_3.jpg

3. Ebben a páclében alaposan "megfürdetjük" a csirkemell-szeleteket, majd egy edényben 20-30 percre (amíg a puliszka elkészül) a hűtőbe tesszük, hogy a páclé átjárja a csirkemelleket.

gyomberes_mezes_csirkemell_polentaval_4.jpg

4. A kb 8 dl vizet felforraljuk, majd lassan, óvatosan, folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a 3-4 csipet sóval összekevert kukoricalisztet. Nos, amint az majd látszik, én türelmetlen voltam és nem fokozatosan, hanem egyszerre öntöttem bele a lisztet, kicsit csomós is maradt.

Ha sikerült a vízben a kukoricalisztet csomómentesre elkeverni és felforralni, alacsony hűfokon folytatva a forralást néhány percenként alaposan megkeverjük és kb. 15 perc múlva egy nagyobb tálba vagy tányérra öntjük és kb. 0,5 - 1 cm vastagságúra simítjuk. Ekkor hagyjuk kicsit kihűlni, megdermedni a puliszkát, mielőtt kisütnénk.

gyomberes_mezes_csirkemell_polentaval_5.jpg

5. Ekkor kivesszük a hűtőből a bepácolt csirkemell szeleteket és néhány perc alatt mindkét oldalukon alaposan átsütjük. Ez nyilván nem fog sikerülni egyszerre, 2-3 adagban sütjük meg a csirkemelleket. Ha az utolsó adag csirkemell is mindkét oldalán szép aranybarnára sült, az összes csirkemellett visszahelyezzük a serpenyőbe (akár rétegezve, ha máshogy nem fér el), ráöntjük a maradék páclevet és pár percig főzzük a húsokat a páclében. Ezalatt a páclé még jobban átitatja a csirkemell-szeleteket.

gyomberes_mezes_csirkemell_polentaval_6.jpg

6. Közben a kihűlt puliszkát felkockázzuk vagy hasábokra vágjuk és egy másik lángon olajban elkezdjük sütni azokat, mintha sült krumplit vagy tócsnit sütnénk.

7. Amíg a puliszkából polenta csíkokat / hasábokat sütüni, a pácléből kiszedjük az elkészült csirkemelleket és egy alufóliával letakarjuk, hogy ki ne hűljenek. A serpenyőben maradt pácléhez hozzáöntjük a szezámmagokat és esetleg egy kis plusz mézet, hogy besűtítsük a mártást. Néhány perc alatt elkészül a mártás, amit a tálaláskor a csirkemell-szeltekre kalanazunk / öntünk és mellé tálaljuk a kisült polenta hasábokat.

Így egy igazán izgalmas ízvilágú, pikáns, gyömbéres, mézes, narancsos csirkemellet kapunk, aminek a nagyon izgalmas, a karácsonnyal harmonizáló ízeihez jól illeszkedik a polenta egyszerűsége.

gyomberes_mezes_csirkemell_polentaval_7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr628196146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása