Kóstoltam itt Svájcban egyfajta süteményt, amit Ausztriában és Magyarországon is elkészítünk az ünnepek előtt.
Nem az alkalmi vendégváró sütire gondolok, inkább a gyorsan elkészíthető, könnyen összedobható, olcsóbb verzióra. Itt is számtalan variációja létezik a Tirol cake vagy Tirol kuchen finomságoknak.
Most Mikulásra készülve, jó sok diót összegyűjtve a diós-vörösáfonyás-csokis változatot sütöttem meg.
... nem találtok majd folyamatképeket a sütésről, mert annyira egyszerű, hogy spóroltam vele ...
Hozzávalók:
95 g margarin
3 tojás (a fehérjét külön fel kell majd verni)
135 g cukor, csipert só
1 cs vaníliás cukor
90 g liszt
5 g sütőpor
115 g étcsokolédé (apróra vágva)
150 g darált dió vagy mandula
40 g darabolt mag (dió /mogyoró/ vörösáfonya/ mazsola), én most diót és vörösáfonyát vegyesen használtam
Tetejére önthetünk 100 g étcsokoládét + 20 g margarint olvasztva, de itt ezt kihagytam. Helyette porcukorral hintettem meg...
Elkészítés:
Először a nedves hozzávalókat keverjük össze a cukorral. Majd a 3 tojásfehérjét külön habbá felverjük. Ezután jönnek a száraz hozzávalók a magvakkal, darabolt csokolédéval együtt. Végül a nedves és száraz hozzávalókat a felvert habbal elkeverjük. 20 cm-es vekni vagy őrgerinc fajta formát választottam, amit sütőpapírral béleltem ki sütés előtt.
180 fokon kb. 45 percig sütni. Tálalás előtt porcukorral meghinteni.
Gyerekek kedvéért vásároltam egy Mikulást váró marcipán figurát is, hogy még szebb legyen az élmény:)
Süssétek, variáljátok, mert egyszerűen és gyorsan is lehet alkotni!