Tegnap nem volt edzése a kisasszonynak és azt mondta: süssünk valamit! Kapóra jött, mert ki kellett találnom valamit, "etetni kell a blogot"... :) Nem gondoltam (és szerintem Ildikó sem), hogy azért melós ez a majd' mindennap egy poszt típusú blogolás, még akkor is, ha ketten szinte felváltva posztolunk. :)
Én eredetileg nem muffint akartam (nem árulom el, mint, majd megtudjátok hamarosan... ;) ) sütni, de a kisasszony mindenképpen mini muffint akart sütni. Hát, akkor legyen. Több verziót is felsoroltam Neki, Ő végül ezt a csokis, narancsos, banános verziót pécézte ki magának. És segített is mindenben! :)
Na jó, persze muffin egymillió féle van, muffint bárki tud sütni. De a lánykám döntése mellett szóljon, hogy ez az "eszement" ízkavalkád eléggé "odacsap", a naranccsal és a banánnal olyan igazi karácsonyváró móka.
És tényleg! A végeredmény ízben is, "dizájnban" is meggyőző lett. A mini muffin annyira aranyos, egy falat az egész, sokkal jobban átsül és egyébként is: C-U-K-I-I-I-I-I-I... ;) Mellette persze csináltunk egy adag normál méretűt is, mert emberszabású mennyiséget picikből kisütni nagyon nagy büntetés... ;)
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg étcsoki (lehet tej is, de a narancs ízével az étcsoki jobban harmonizál)
- 2 banán (ne legyen túl kemény, az érettebbek jobbak)
- 1 narancs
- 2 tojás (az ellenség megtévesztése érdekében a fotón három szerepel... ;) :P )
- 3 dl tej
- 1 cs sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál étolaj
- ízlés szerint egy kis fahéj, én legalábbis nagyon szeretem az ízét, így vadítok vele sok mindent :)
Elkészítés:
1. A narancsot alaposan megmossuk, megtöröljük, majd a héját lereszeljük.
2. A két banánt feldaraboljuk, majd villával szétnyomkodjuk.
3. A szétnyomott banánpépet elkeverjük az étolajjal, majd hozzáadjuk a 2 tojást és reszelt narancshéjat.
4. Kézi mixerrel, habverő karokkal jól összedolgozzuk.
5. Menet közben összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és ízlés szerint egy kis fahéjat. A fahéjjal azért óvatosan, mert a túladagoljuk, akkor nagyon elviszi a süti ízét!!! Ha a száraz hozzávalókat alaposan összekevertük, a mixerrel folyamatosan dolgozva hozzáadagoljuk a banános péphez.
6. A csokit apró kockákra törjük, vágjuk és ügyelünk arra, hogy a kis kukta ne egye meg a felét még a muffinon kívül. :)
7. A csokikockákat beledolgozzuk a tésztába, amit aztán olajjal picit kikent szilikon formákba és/vagy papírkapszlikba adagolunk. A tésztát a szilikon forma vagy a papírkapszli kb. 2/3-áig töltsük.
8. Az én 12 adagos fém muffinformám és a pici szilikon muffinformák szépen, katonásan megfértek egymás mellett egy tepsin, így mehettek is a sütőbe.
9. Előmelegített sütőben közepes (180 fok körüli) hőfokon 20 perc alatt megsülnek. A picikre azért érdemes figyelni, azok hamarabb megsülnek, így azokat 15 perc után (látni fogjuk, hogy mennyire jött már fel a tészta) talán érdemes kivenni, hogy meg ne égjenek.
A díszítésre sajnos már nem maradt se időnk, se energiánk, de ami késik, nem múlik, majd legközelebb... :)
Kicsit hagyjátok kihűlni, a narancs íze pl. melegen alig érvényesül, míg amikor kihűlt kicsit a muffin, akkor nagyon élénken, finoman játszik az ízlelőbimbóinkkal. :)
Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints és kövess minket a Facebook-on is!