Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Málnás-mentás csokoládétorta

2016. január 06. - Ildicsiga

malnas-mentas_csokoladetorta_0_lead.jpg

Új Év - Új Receptek az oldalunkon:)

Tőlem megszokhattátok már a csokis finomságokat, aminek most egyetlen oka van. Megmaradtak Mikulásról a csokoládék (mert mindig többet hoz a Mikulás, biztos arra gondolva, hogy majd Én jól megsütöm őket, akarom mondani, felhasználom összetételnek a süteményekhez.) Rendes ember ez a Mikulás!

Nos, így született a gondolat, hogy az első idei recept csokoládés legyen. Még Etyeken készítettem el, ezért a menta bokrot kicsit megtépázva, ugyan nem friss málnát felhasználva, de minden otthoni készletet kipipálva nekiálltam.

Hozzávalók:

az édes omlós tésztához: 
250 g liszt
100 g enyhén puha vaj
100 g porcukor
csipet só
2 tojás

150 g málna (most fagyasztott verzió)
15 g mentalevél (apróra tépkedve)

fél citrom reszelt héja

A csokoládékrémhez:
200 ml tejszín
160 g étcsoki (mikuláscsoki is tökéletes ha ét)
40 g puha vaj
25 g porcukor

Elkészítés:

Első lépésként a  tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, celofánba csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe, hidegre tesszük.

malnas-mentas_csokoladetorta_1.jpg
Majd elővesszük a tésztát, kb. 200 g-ot letépünk belőle és hűtőbe helyezzük ( ez jó lesz legközelebb, egy kisebb adaghoz). Előkészítünk egy 20 cm-es tortaformát és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 
Ezután a tésztát gyúrása következik, kb. 24 cm-es körré. Kibéleljük vele a tortaformát (de előtte sütőpapírt helyezünk a formába)  úgy, hogy picit túlnyúljon a peremeken, mert kicsit össze fog menni sütés közben. Alaposan megszurkáljuk a tészta alját villával, majd sütőbe toljuk és vakon sütjük, esetleg nehezéket teszünk rá ( én soha nem teszek, így is jó lesz) Kb. 15 percig sütjük így, majd kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt.

malnas-mentas_csokoladetorta_4.jpg

Ha kész, kivesszük a sütőből és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
Ekkor következik a finom csokoládé és málna .... A málnát összekeverjük a mentával és a citrom reszelt héjával, majd egyenletesen elosztjuk a kihűlt tészta alján.

malnas-mentas_csokoladetorta_2.jpgmalnas-mentas_csokoladetorta_3.jpg
Ekkor, vagy még az omlós tészta sütése közben, elkészítjük a csokikrémet: közepes lángon felforraljuk a tejszínt, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a csokit, porcukrot majd sima krémmé keverjük. A végén hozzáadjuk a vajat és azzal is simára dolgozzuk.

malnas-mentas_csokoladetorta_5.jpg
Utolsó lépésként a kész és ellenállhatatlan csokikrémet a málnára öntjük majd egyből hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a töltelék.  (Ha túl sok a csokikrém, tegyük félre, de nálunk sokáig nem állt el...:))

malnas-mentas_csokoladetorta_6.jpg

malnas-mentas_csokoladetorta_7.jpg

Barátosnémtól (Varga Szilvia, Rólad van szó:)) kaptam hibiszkusz virágot, azzal díszítettem a tortát.

Isteni, csokoládés, málnás.... kell ennél több?

Süssétek, szeressétek!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr708246474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása