Tudom, tegnap volt Halloween, ma már Mindenszentek napja van. De annyira szeretni való volt ez a recept, hogy nem akartam várni vele egy évig. És Halloween ide vagy oda, szerintem bármikor megcsinálható. Kicsit időigényes, bár amíg sülnek ill. hűlnek a dolgok, bármi mást lehet csinálni, szóval az elkészítés "aktív" ideje tényleg nem sok.
Lássuk, miből lesz a múmia! ;)
Hozzávalók:
- Egy közepes sütőtök (sonkatök) keskeny "nyak része" (a hasából bármi csinálhatunk, pl. egy finom tökös muffint)
- 5 dkg barna cukor (vagy egy kis méz)
- 1 cs. leveles tészta
- 1 db tojás (a múmiák kenéséhez)
- néhány szem csoki dekormorzsa vagy barna dekormassza a múmiák szemének
Elkészítés:
1. A tököt kettévágjuk, kiszedjük a magokat és a nyálkás "tölteléket"
2. A nyakat megtisztítjuk és kb. 1-1,5 cm-es hasábokra szeleteljük azokat.
3. A sütőtapírral kibélelt tepsibe helyezve a tökszeleteket megszórjuk barna cukorral. (Aki jobban szereti a mézet, helyettesítheti azzal, bár tapasztalat szerint a cukorral könnyebb bánni.
4. Közepes hőfokon 20-25 percig sütjük a tököket. Ez idő alatt a tökszeletek puhára sülnek, a cukor elolvad rajtuk és átitatja a tökhasábokat.
5. Kivesszük a tökszeleteket a tepsiből egy tányérra, hagyjuk kihűlni, míg a nagyobb méretű tökdarabokat még visszatehetjük pár percre a sütőbe, hogy megpuhuljanak.
6. A tojást egy kis tálkában felverjük, majd a leveles tésztát hosszában kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk.
7. A kihűlt tökhasábokat egyesével körbetekerjük a leveles tészta csíkokkal. Az egyik végén egy kis rést hagyunk a tök hasábon, ez lesz majd a múmia arca. :) Az elkészített múmiákat ismét sütőpapírral bélelt tepsibe sorjázzuk. Ez nagyon nagy buli, bátran bevonhatjuk a gyerekeket ebbe a mókába. :)
8. Ha elkészültek a múmiák, a felvert tojással megkenjük a múmiákat. A gyerekek ebben is szívesen segítenek. :)
9. A tojással megkent múmiákat kb. 15-20 percre közepes hőfokon a sütőbe tesszük.
Akkor lesznek készen, ha a leveles tészta szépen megduzzad és a tojással megkent felületek kicsit megpirulnak megsárgulnak, megbarnulnak.
10. Az elkészült múmiákat ismét hagyjuk kihűlni, majd a kis résekre arcot, pontosabban szemeket csinálunk. A csokimorzsákat fogpiszkálóval kivájt lyukakba nyomkodjuk vagy dekor csoki tubussal készítjük el a szemeit. Ezek után akár múmiaként fogyasztjuk. :)
Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kövesd a liszt&morzsa Facebook-oldalát is!