Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Tökmúmiák

2015. november 01. - Tom Takacs

tokmumiak_0_lead.jpg

Tudom, tegnap volt Halloween, ma már Mindenszentek napja van. De annyira szeretni való volt ez a recept, hogy nem akartam várni vele egy évig. És Halloween ide vagy oda, szerintem bármikor megcsinálható. Kicsit időigényes, bár amíg sülnek ill. hűlnek a dolgok, bármi mást lehet csinálni, szóval az elkészítés "aktív" ideje tényleg nem sok.

Lássuk, miből lesz a múmia! ;)

tokmumiak_1.jpg

Hozzávalók:

  • Egy közepes sütőtök (sonkatök) keskeny "nyak része" (a hasából bármi csinálhatunk, pl. egy finom tökös muffint)
  • 5 dkg barna cukor (vagy egy kis méz)
  • 1 cs. leveles tészta
  • 1 db tojás (a múmiák kenéséhez)
  • néhány szem csoki dekormorzsa vagy barna dekormassza a múmiák szemének

 

Elkészítés:

1. A tököt kettévágjuk, kiszedjük a magokat és a nyálkás "tölteléket"

tokmumiak_2.jpg

2. A nyakat megtisztítjuk és kb. 1-1,5 cm-es hasábokra szeleteljük azokat.

3. A sütőtapírral kibélelt tepsibe helyezve a tökszeleteket megszórjuk barna cukorral. (Aki jobban szereti a mézet, helyettesítheti azzal, bár tapasztalat szerint a cukorral könnyebb bánni.

tokmumiak_3.jpg

4. Közepes hőfokon 20-25 percig sütjük a tököket. Ez idő alatt a tökszeletek puhára sülnek, a cukor elolvad rajtuk és átitatja a tökhasábokat.

tokmumiak_4.jpg

5. Kivesszük a tökszeleteket a tepsiből egy tányérra, hagyjuk kihűlni, míg a nagyobb méretű tökdarabokat még visszatehetjük pár percre a sütőbe, hogy megpuhuljanak.

6. A tojást egy kis tálkában felverjük, majd a leveles tésztát hosszában kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk.

tokmumiak_5.jpg

7. A kihűlt tökhasábokat egyesével körbetekerjük a leveles tészta csíkokkal. Az egyik végén egy kis rést hagyunk a tök hasábon, ez lesz majd a múmia arca. :) Az elkészített múmiákat ismét sütőpapírral bélelt tepsibe sorjázzuk. Ez nagyon nagy buli, bátran bevonhatjuk a gyerekeket ebbe a mókába. :)

tokmumiak_6.jpg

8. Ha elkészültek a múmiák, a felvert tojással megkenjük a múmiákat. A gyerekek ebben is szívesen segítenek. :)

tokmumiak_7.jpg

9. A tojással megkent múmiákat kb. 15-20 percre közepes hőfokon a sütőbe tesszük.

tokmumiak_8.jpg

Akkor lesznek készen, ha a leveles tészta szépen megduzzad és a tojással megkent felületek kicsit megpirulnak megsárgulnak, megbarnulnak.

10. Az elkészült múmiákat ismét hagyjuk kihűlni, majd a kis résekre arcot, pontosabban szemeket csinálunk. A csokimorzsákat fogpiszkálóval kivájt lyukakba nyomkodjuk vagy dekor csoki tubussal készítjük el a szemeit. Ezek után akár múmiaként fogyasztjuk. :)

tokmumiak_9.jpg

 

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kövesd a liszt&morzsa Facebook-oldalát is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr228042380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása