Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Pepparkakstårta - svéd mézeskalács torta

...de csak akkor fogj bele, ha - velem ellentétben - sikeresen elbánsz egy piskóta-tésztával :)

2020. december 22. - Tom Takacs

pepparkakstarta_00.jpg

Őszinte leszek: ez most egy nagyon, de nagyon kendőzetlen poszt lesz. :)

Ez - a mézeskalács miatt leginkább karácsonyi - torta tényleg gyönyörű, az ízek nagyon egyben vannak, olyanná alakítod, amilyenné akarod.

VISZONT! Viszont magabiztosan kell tudnod frankó piskótát sütnöd - ami rám sajnos nem jellemző - és egy kicsit kísérletezős is a poszt. (Ha elbénázod a piskótát, süthetsz kettőt ahhoz, hogy 1 normális tortád legyen. Ne feledd én szóltam!!! :D )

Alapvetően nem szeretek egy csomó időt eltölteni a konyhában, a receptjeim jó része is gyors, egyszerű és könnyen elkészíthető. Na, ez a recept nem ebben a ligában játszik... :)

Ha a mézeskalács sütéshez nincs kedved vagy nem szereted, simán megúszósra veheted ezt a részt. :) Ha az eredeti svéd lingonsylt-t (vörösáfonya lekvárt) akarod használni, úgyis menned kell az IKEA-ba. Akkor meg már miért ne vennél egy adag gyömbéres kekszet is? Azzal is helyettesítheted a mézeskalácsot.

A torta története egyébként tanulságos. (Ha a sztori nem érdekel, kattints a TOVÁBB feliratra vagy tekerj a hozzávalókig.)

Történt ugyanis 2-3 hete, hogy belefutottam egy jelenleg a kies Svédiában élő hajdani kolléganőm Facebook-os sztorijába, amiben egy iszonyatosan szép torta volt látható - ez volt az a torta. Azon nyomban kértem Tőle a receptet, amit úgy fél nap alatt meg is kaptam Tőle. (Akkor még azt hittem, pikk-pakk megcsinálom majd a receptet és nekem is lesz karácsonyra egy ilyen csoda tortám. Mondjuk végül lett is. De hát erre mondják, hogy "Ember tervez, Isten végez." meg hogy "Ahány ház, annyi szokás." :) )

Hogy miért írom ezt? Ha közös jóbarátunk, a Google keresőjébe bemásolod a "pepparkakstårta" keresőszót, megtalálod az eredeti receptet. Nyilván svédül. :D És nyilván sokkal szebb képekkel, hiszen végülis valami helyi mestercukrász csinálta. Állítólag az idei szezon divat tortája a svédeknél. No és persze szinte tök más hozzávalókkal, tök más recepttel, stb. Természetesen utólag kerestem rá magam is... :) Aztán kicsit elgondolkozva rájöttem, hogy Heni - ahogy én is számtalanszor megteszem - minden bizonnyal saját maga mókolta meg a receptet, a saját ízlésére, szokásaira szabta. :)

Mindenesetre - a leplezetlen, kendőzetlen őszinteség jegyében - kevés sütivel bajlódtam ennyit. Elsősorban természetesen a piskóta miatt, amit máig gyűlölök és ezen recept kapcsán se lettünk barátok. :) A piskótát pl. 2x sütöttem meg egymás után, a 2 sütésből lett annyi használható "piskótalap", hogy a képeken látható alkotást összehozzam. :) De ha Te nagy piskóta mágus vagy, nincs gond, Neked elsőre is összejön majd egy szép, magas piskóta. :)

De lássuk a lényeget végre, miből és hogyan lehet ilyen jóképű tortát varázsolni. Ha van időd és türelmed, még odakerülhet az asztalra Szenteste, vacsora után. :)

HOZZÁVALÓK

A mézeskalács figurákhoz:

A mézeskalács hozzávalóit nem részletezném. Egymillió féle verziót találsz az interneten, sokaknak van családi receptjük is. De ha ezt meg akarod úszni, az IKEA-ban találsz többféle gyömbéres, ropogós kekszet, többféle alakút is, hidd el, az is tökéletes lesz. :) De ha amúgy is sütsz mézeskalácsot Karácsony előtt, bátran használhatod azokat is. Csak jó ropogós legyen. :)

A "spéci" piskótához (amit megint csak mindenhol megtalálsz, csak egy kis tuning van benne):

  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 6 csapott evőkanál krisrálycukor
  • 6 tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs. sütőpor rásegítésként, hogy szép magasra süljön a piskóta tészta
  • 2-3 mokkás kanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy vadíthatod magadtól, ízlés szerint)

A vörösáfonya szószhoz:

  • 1 üveg SYLT LINGON vörösáfonya lekvár (https://www.ikea.com/hu/hu/p/sylt-lingon-voeroesafonya-lekvar-bio-10308626/) - persze helyettesítheted bármilyen áfonyalekvárral, ribizli lekvárral, mirelit bogyós gyümölccsel, stb.
  • 2-3 lapzselatin

A "karácsonyi krémhez":

  • 1 doboz (2 dl) minél magasabb zsírtartalmú habtejszín
  • 1 doboz krémsajt (mascarpone, Philadelphia krémsajt, vajkrém, stb.)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 adag (30-40 ml) vanília aroma
  • 100g (vagy ízlés szerinti) porcukor
  • itt is elfér 2-3 lapzselatin, bár az eredeti recept nem tartalmazza

Megjegyzés:

Ezzel az adaggal egy 20 cm átmérőjű csatos tortaformában dolgoztam, némi sütőpapír-tűzőgép magasítással. :)

ELKÉSZÍTÉS

0. Vegyük adottnak a mézeskalács-sütést, így a 0. lépés ez (vagy irány az IKEA... ;) )

1. Ez nem cirfáznám nagyon: klasszikus piskóta recept.

  • tojásokat óvatosan kettéválasztani
  • sárgáját habosra felverni a cukorral és a vaníliás cukorral
  • az átszitált lisztet, a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket összekeverni, majd beledolgozni a cukros tojássárgájába
  • közben a tojásfehérjéket a csipet sóval keményre felverni
  • a kemény tojáshabot óvatosan, nem összetörve a tojássárgája-cukor-liszt-stb. masszába forgatni
  • a kész, laza tésztát az összebarkácsolt sütőpapír-magasításos, kivajazott és kilisztezett kapcsos formába önteni, aztán megsütni

pepparkakstarta_piskota.jpg

2.  Szerencsés esetben ilyen szépen megemelkedik a mézeskalácsos piskóta (és nem esik össze, mint nekem... :) )

pepparkakstarta_05.jpgÉs mivel azzal kezdtük, hogy egy minden bizonnyal bátor, magabiztos és profi piskóta-mester vagy, rendben is lesz. :) Miután kihűlt, jöhet a szeletelés (ideális esetben 4, kevésbé ideális esetben 3 szelet) és az összeállítás. De előtte:

3. Melegítsd össze az áfonya lekvárt a 2-3 lap zselatinnal, majd tedd félre, hogy kihűljön az is.

4. Verd fel a habtejszínt, majd mehet bele a vanília aroma, a fahér és természetesen a mascarpone v. más krémsajt. Előtte egy kis vízben feloldhatod a lapzselatinokat is, akkor jobb lesz valamivel a krém állaga, ha azt is belekevered a krémbe. (Ha kész a krém, nem árt neki egy 30-60 perces pihentetés a hűtőben.)

5. Innen már sínen vagy: ha 4 szeletre nyested a piskótát, akkor az első piskóta lapra jöhet az áfonyaszósz 2/5-e, majd rá a második piskótalap. Erre a tejszínes-mascarponés-vaníliás-fahéjas krémből jön egy réteg, majd újabb piskóta, arra egy újabb 2/5-nyi áfonyaszósz, végül az utolsó lap piskóta. Itt az egész így ahogy van, szintén bemehet a hűtőbe, hogy összeálljon kicsit. De ha nem akarsz várni, ezt kihagyhatod.

6. A maradék tejszínes-mascarponés krémmel profin körbekened az összeállt 3-4 lapos tortádat, majd a tetejére kened a maradékot. Ha elég jól összeállt a krém, nem lesz gond.

7. Az IKEA-s gyömbéres kekszből néhányat vagy pár mézeskalácsot morzsákra darálsz egy aprítóval és ezzel megszórod a tortád tetejét. Minél ropogósabb, annál jobb, hiszen ez ad egy plusz textúrát az egész tortának. (Húúúú, ez most olyan duma volt, mintha valami kertévés főzőműsorban toltam volna... :D)

8. A maradék 1/5 áfonyaszósszal koronázod a mézeskalács-morzsát a torta tetején.

9. Körben belenyomod a torta oldalára felvitt krémbe a mézeskalácsokat. Bármilyen alakú jó, ezeket az egymás kezét fogó sütibabákat Heni kolléganőtől loptam. :) (Tök szerencsém volt, nekem épp 10 db fért rá körben a tortára, így épp annyi szelet lesz a tortából, ahányan idén szentestén összegyűlhetünk, leszámítva a 14 év alattiakat... :) ) De az eredeti svéd receptben pl. egymás mellett álló házikók vannak. Kipróbálhatod mézeskalács-fenyőkkel, szívecskékkel, csillagokkal, bármivel, amilyen mézesed vagy gyömbéres-mézes kekszed otthon van. Mi több, a mézeseket nem tilos ám díszíteni sem, úgy még csilli-villibb lesz a mű és a család / barátok elalélnak nem csak az ízektől, de az extra szépségtől is. :)

pepparkakstarta_06.jpg

10. Ezek után usgyi be a hűtőbe, hogy összeálljon az egész. Pár órát mindenképp érdemes pihentetni, nálam épp ez történik most. Így megvágva sajnos még nem tudom megmutatni. De ígérem, ha nem barmoltam el nagyon és vágok belőle, megmutatok egy szeletet is. :)

És ahogy ígértem, íme az egy napig a hűtőben pihentetett, megvágott torta. Azt kell mondjam, meg vagyok elégedve. Így kaptok egy jó kis giccses, háttérben karácsonyfás, Hugh Grant-es, Love Actually-s képet a tortaszeletről. :) Ha van türelmetek, próbáljátok ki! :) Boldog Karácsonyt! :)

pepparkakstarta_07.jpg

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is!

És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints a lenti képre és kövess minket a Facebook-on is!

click_and_follow_on_fb_footer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr498506160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása