Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Panettone vagy kuglóf? Mindkettő!

...avagy karácsony előtt süss egy ilyet, ha van egy kis időd :)

2020. december 07. - Tom Takacs

panettone_kuglof_00_lead.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, évekkel ezelőtt elindult ez a blog. Aztán fél év lelkesedés után elfáradtunk. Azóta sokszor, sokféle módon terveztem visszahozni, de sosem volt rá idő, energia, miegymást.

Aztán mivel ma, Mikulás napján vendégségbe mentünk barátokhoz, tegnap este sütöttem egy panettonét, rendhagyó módon kuglóf formában, aminek aztán többen is kérték a receptjét, miután kipattant a Facebook-ra. :) Hát gondoltam, gyorsan írok belőle egy posztot. Miért is ne? :)

Ja, hogy miért kuglóf forma? Mert nincs panettone formám. :) De egész nyugodtan csináljátok panettone-formában vagy akár süthető panettone-papírformában, attól még autentikusabb, igazi olasz lesz. :)

No, ha ezek után kíváncsi vagy, hogy készül ez a klasszikus olasz karácsonyi sütemény (ami valójában nem sokban különbözik a mi gyümölcskenyerünktől) egy kis kuglófosítással, olvass tovább!

HOZZÁVALÓK

A kovászhoz:

  • 1 dl tej (lehet jó zsíros, akár 3,5%-os, nálam általában ilyen van, ez jól habosodik a latte macchiatohoz ;) )
  • 2 cs (2 x 7 g) instant élesztő (porélesztő)
  • 10g kristálycukor
  • 70g finomliszt

A tésztához:

  • 230g finomliszt (a kovásszal együtt összesen 300g)
  • 150g rétesliszt
  • 2 cs. (2x6 g) reszelt citromhéj (természetesen tökéletes 2 db citrom héja lereszelve)
  • 2 cs. (2x8 g) vaníliás cukor
  • 1 csipet (kb. fél kávéskanál) só
  • 4 db M-es méretű (közepes) tojás
  • 20 ml (1 üveg) mandula aroma
  • 200g vaj (1 csomag)
  • 100g (1 doboz) kandírozott narancshéj
  • 100g (1 csomag) aszalt vörösáfonya (ez persze lehet mazsola is, de nálunk a családban van, aki nem szereti a mazsolát, ezért lett az áfonya)
  • 25g szeletelt mandula
  • 0,5 dl étolaj (a forma kikenésére)

Megjegyzés:
No, hát ebből a tésztából a kelést követően kicsit több lett, mint amennyi normálisan belefért az Auchanból származó, 22 cm átmérőjű kuglóf-formámba, így miután megkelt, a tetejéről levettem és 1-1 papír kapszliban kisütöttem még 6 db normál méretű muffin is. :) Csak szólok, hogy ha túldagadna a kelés során a tészta, nincs para. :)

ELKÉSZÍTÉS

1. Vedd ki a vajat a hűtőből és tedd a radiátorra vagy valami olyan helyen, ahol ha nem is folyóssá, de meg tud olvadni, puhulni. Nálam mindig szinte folyossá olvad, amíg készül a tészta, félúton leveszem a radiátorról, ekkor visszadermed kicsit, de puha marad, amivel könnyű dolgozni. De ne legyen meleg és ne legyen folyós!

2. Az 1 dl, langyos (nem meleg és semmiképp nem forró!!!) tejbe keverd bele a 2 csomag porélesztőt és hagyd kb. 15 percig, hogy kicsit "habosra", buborékosra induljon az élesztő.

3. Ha már kicsit buborékol, szórd rá a 10g kristálycukrot és a 70g finomlisztet, gyorsan folpackot az edény tetejére és hagyd magára így befedve szobahőmérsékleten v. kicsit melegebb helyen, hogy elinduljon a kovász. Kb. 1 órára lesz szüksége. Ez idő alatt szépen megindul az élesztő, a cukor táplálja majd a liszt alatt és fel fog buborékolni. Jó kis trutyi lesz, kb. így fog kinézni:

panettone_kuglof_01.jpg

4. Keverd ki a tojásokat, aztán mehet bele a mandulaaroma.

5. Öntsd bele a tálas mixer a kovászt, keverd bele a mandulaaromás tojásokat és indítsd el a dagasztást alacsony/közepes sebességfokozaton.

6. Amíg a nedves hozzávalók keverednek, egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a maradék cukorhoz szitáld hozzá a maradék finomlisztet és a réteslisztet, majd mehet bele a csipet só és a reszelt citromhéj. Ha minden összetevő megvan, keved át jó alaposan a száraz cuccokat.

7. Lassan, kis részletekben adagold a mixer keverőtáljába a száraz keveréket, majd egy kis darab vajat. Majd amikor úgy látod, hogy szép simára keveredett a cucc, jöhet az újabb kis adag száraz lisztes keverék majd egy adag puha vaj. Végül egy szép, fényes, sima, konzisztens állagú tésztát kell kapnod. A dagasztás végig lassú/közepes fokozaton történik, nem kell siettetni. Nálam ez az egész művelet kb. 20-25 perc volt attól, hogy elkészült a kovász. Végül így nézett ki a tészta:

panettone_kuglof_02.jpg

8. Ha a tészta kész, akkor mehet bele a kandírozott, felkockázott narancshéj, az aszalt áfonya (lehet kisebbre vágni, ha túl nagy az áfonya, de helyettesíthető mazsolával is). Aztán ha nagyon meg akarod vadítani, mehet bele aprított mandula, kesudió vagy ilyesmi. A lényeg, hogy jól keverd át egy fakanállal vagy spatulával, hogy egységesen eloszlasd benne a gyümölcsdarabokat a tésztában. A tészta ekkorra folyós, nyúlós, csillogó lesz a sok vajtól, könnyen alakítható, de ragad is rendesen. Ha összekevertél mindent, akkor ez kb. így fog kinézni:

panettone_kuglof_03.jpg

9. Ekkor jöhet a formába helyezés. Olajozd ki a formát (lehet kézzel vagy olajszóró spray-vel, de akár vajjal is kikenheted). Mivel én kuglóf formát használtam, tudtam, hogy az alja lesz a teteje, így megszórtam a kuglóf forma alját a szeletelt mandulával és így lapátoltam rá a mandulára a tésztát. A formában egyenletesen oszlasd el a cuccot. Valahogy így:

panettone_kuglof_04.jpg

(Ha Neked "normál" panettone formád van, akkor ne a tészta aljára tedd a mandulaszeleteket, várj még vele kicsit.)

10. És itt most jöhet a konyharuha: takard le a tésztát és langyos helyen (pl. újra a radiátoron) hagyd kelni 1-2 órát. Nos, nálam ekkor jött el az a pont úgy 1,5-2 óra kelesztést követően, hogy konkrétan szinte már kifolyt oldalt a tészta a formából, így egy késsel körbevágtam a formát és az így nyert "fölösleges" tészta beugrott 6 db muffin kapszulába és a kuglófot követően ők is megsültek.

11. Szóval ha megkelt a tészta a formában, egy kicsit még kaphat az olajból a tésztával nem fedett rész (ha marad ilyen), mehet be az előmelegített, 150 fokos sütőbe, alsó sütéssel (ha a sütőd tudja), hőlégkeverés NÉLKÜL, kb. 1 órára. Ha úgy látod, elkezdett barnulni a teteje, de még messze nem vagy az 1 órától, mehet a forma tetejére egy kis alufólia (nálam is kellett), hogy meg ne égjen.
Nálam a tészta egy kicsit (kb. 1 centire) kinőtte magát a formából, majd olyan 50 perc után, amikor csináltam egy tűpróbát, a szurkálás hatására szépen el is engedett valamennyi levegőt, így kb. olyan magas lett, mint a forma széle.
Itt, kb. 45-50 percnél érdemes egyébként ellenőrizni, hogy hol tart a tészta. És ha normális panettone formád van, akkor itt az ideje egy kis cukrozott tejet kenni a tetejére, majd rászórni a mandulát (amit én ugye a kuglóf forma aljába tettem.)

12. Ha letelt a kb. 60 perc, a tűpróba pedig azt mondja, hogy kész van a tészta (addigra már elképesztően jó illatok terjengenek majd a konyhában), vedd ki a formát a sütőből, majd tedd félre és HAGYD A FORMÁBAN KIHŰLNI. A sima, függőleges oldalfalú formát 2-3 óra múlva finoman körbe lehet vágni egy vékony, hosszú pengéjű késsel. Én egy kis fondü-villával szurkáltam meg körben, könnyen elvált a tészta forma falától, majd egy parafa edényalátéthez ütögetve próbáltam kicsit lazítani a kuglófon a formában. Sikerült. :)

13. Ha szépen kihűlt a tészta és óvatosan elválasztottuk a forma falától a sütit, a kuglóf formát ki lehet borítani egy tányérra, a sima panettone formából pedig ki lehet hámozni a sütit. Nálam ez ilyen csinosra sikeredett:

panettone_kuglof_05.jpg

Na jó, a fotózást profira bíztam... :)

Ha elkészültél, megszórhatod egy kis porcukorral, jót fog neki tenni. :) A tészta foszlós, levegős lesz. (Arról sajna nem készült fotó, mert vendégségbe vittük a sütit és ott már nem volt esélyem képeket csinálni. :) )

Remélem, már éhes vagy. Ha igen, irány a konyha! Jó étvágyat!!! :)

 

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is!

És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints a lenti képre és kövess minket a Facebook-on is!

click_and_follow_on_fb_footer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr1916320980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása