Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Karácsonyi linzer

2015. december 23. - Ildicsiga

karacsonyi_linzer_0_lead.jpg

Karácsonyi klasszikus következik, a karácsonyi linzer.

A jó linzertészta alapja a megfelelő technológia. Többször készítettem már linzertésztát, de nem figyeltem a hideg hozzávalókra. Ez a recept tuti puha élmény még napokon túl is. Svájcban élő baráti társaságban kóstoltam először, azóta én is így sütöm.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája 
  • 1 cs vaníliás cukor
  • Fél citrom reszelt héja 
  • 1 tk sütőpor

Elkészítés:

A gyúrt omlós tészta lényege a hideg hozzávalókra alapszik. Tehát a jéghideg vajat vagy margarint morzsoljuk össze a liszttel illetve a többi hozzávalóval. Amikor a tészta már elválik a tál falátol, akkor kész.

karacsonyi_linzer_1.jpg

 Ekkor hidegre tesszük, egy vagy fél órára hagyjuk a hűtőbe pihenni. A tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúrókkal (1 lyukas 1 teli) formákat készítünk belőlük.

karacsonyi_linzer_2.jpg

karacsonyi_linzer_3.jpg

Lyukas tetejét felvert tojásfehérjével megkenjük, és darált dióval vagy mandulával megszórjuk. Közepes hőfokon (150 fokon) kB. 10 percig sütjük. Amikor kihültek a linzerek, tetszőleges ízesítésű lekvárral összeragasztjuk őket. Utólag is díszithetjük, mi színes dekorcukort alkalmaztunk.

karacsonyi_linzer_4.jpg

A linzer femdobozban gyorsabban puhul, és talán még szilveszterig is eláll, ha időközben nem faltuk be az egészet�.

Süssünk sokat, egyszerűen... �!  Ez a linzer kiadós adag és mindenki imádni fogja.

Kellemes ünnepeket kívánok, kedves Olvasók! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr398194128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása