Karácsonyi klasszikus következik, a karácsonyi linzer.
A jó linzertészta alapja a megfelelő technológia. Többször készítettem már linzertésztát, de nem figyeltem a hideg hozzávalókra. Ez a recept tuti puha élmény még napokon túl is. Svájcban élő baráti társaságban kóstoltam először, azóta én is így sütöm.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg margarin
- 8 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- Fél citrom reszelt héja
- 1 tk sütőpor
Elkészítés:
A gyúrt omlós tészta lényege a hideg hozzávalókra alapszik. Tehát a jéghideg vajat vagy margarint morzsoljuk össze a liszttel illetve a többi hozzávalóval. Amikor a tészta már elválik a tál falátol, akkor kész.
Ekkor hidegre tesszük, egy vagy fél órára hagyjuk a hűtőbe pihenni. A tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúrókkal (1 lyukas 1 teli) formákat készítünk belőlük.
Lyukas tetejét felvert tojásfehérjével megkenjük, és darált dióval vagy mandulával megszórjuk. Közepes hőfokon (150 fokon) kB. 10 percig sütjük. Amikor kihültek a linzerek, tetszőleges ízesítésű lekvárral összeragasztjuk őket. Utólag is díszithetjük, mi színes dekorcukort alkalmaztunk.
A linzer femdobozban gyorsabban puhul, és talán még szilveszterig is eláll, ha időközben nem faltuk be az egészet�.
Süssünk sokat, egyszerűen... �! Ez a linzer kiadós adag és mindenki imádni fogja.
Kellemes ünnepeket kívánok, kedves Olvasók!