Vannak joker kaják az ember életében, amik szinte bármikor bevethetők, ha nincs jobb ötleted. És ha ez a kaja még villámgyors és atom egyszerű is, akkor tényleg hamar be tud költözni a klasszik repertoárba. :)
Ilyen lett ez a tonhalas tortilla lepény is, amit évekkel ezelőtt Bea barátnőmtől lestem el. Ő ugyan capribogyóval csinálja, de én azt nem szeretem, így kipróbálam olivával, ami viszont hibátlan összhangban van a többi hozzávalóval. :)
Általában mindig van itthon egy csomag a szinte minden üzletben kapható tortilla lapokból, tonhal is akad, sajt is, olivabogyó is, hiszen az is jó ideig elvan a hűtőben felbontás után is. Már ha meg nem majszoljuk magában, ami velem olykor előfordul. :)
Szóval ehhez a tegnap esti vacsorához csak póréhagymáért kellett beugrani a boltba. Tudtam, hogy viszonylag későn fogunk hazaérni egy komolyabb főzőcskéhez, a lányom is fáradtnak tűnt, ahogy épp hoztam haza a félnapos barátnőzésből, de biztosra mentem. Tudtam, hogy ha ezt feldobom vacsoraként, azonnal igent mond majd. Így is lett... :D
Hozzávalók (2 fő részére, fejenként 2-2 db lepénnyel számolva):
- 1/2 cs. (4 db) tortilla
- 10 dkg tonhalkozerv
- 10 dkg trapista sajt
- 1/2 póréhagyma
- 10 dkg olivabogyó
Elkészítés:
1. Hát, ez aztán tényleg egyszerűbb, mint egy tojásrántotta:
- sajt lereszel
- póréhagyma felkarikáz
- olivabogyó felkarikáz
Az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelni: a tonhalról kibontás után öntsük le az olajat! Ha ugyanis nagyon olajos marad a hal, kényetletmen lesz vele dolgozni, ha már bele van töltve a tortillába, mert orrán-száján folyni fog, nem vicces buli, próbáltam. :)
Szóval elő egy telfon serpenyőt, bele (még nem a tűzhelyre téve!!!) egy tortilla lapot, a felét szépen, finoman megszórjuk sajttal, erre rámorzsálunk egy kis tonhalat, arra mehetnek a póré és oliva karikák, amit végül egy újabb sajtréteggel fedünk le és ráhajtjuk a tortilla "üres" felét.
2. No, ebből csinálunk kettőt, bele a serpenyőbe a két meghajtott lepényt és a tűzhelyen kb. 1-1,5 percig pirítjuk kicsit. Egy fakanállal olykor odanyomhatjuk a serpenyő aljához, hogy a sajt megolvadjon, egyenletesen piruljon a tortilla és a töltelék is kicsit átmelegedjen.
3. Igyekezzünk nem odaégetni. Néha alá is nyúlhatunk a lepénynek, hogy ellenőrizzük, mennyire pirult meg. Ha úgy érezzük, eléggé, akkor a lapos fanakán segítségével fordítsuk meg a lepényeket. Arra azért ügyeljünk, hogy a forgatás közben ne borítsuk ki a lepény tartalmát. Ha máshogy nem megy, egyszerűen borítsunk egy lapostányért a serpenyőre, egy gyors mozdulattal fordítsuk át a lepényeket a tányérba, majd onnan csúsztassuk át a serpenyőbe. Így a még meg nem pirult felek lesznek a serpenyű "hasában" és kész is a forgatás.
4. Megfordatva ugyanez a feladat: a lapos fakanállal olykor a serpnyő aljához nyomkodva a másik oldalt is megpirítjuk kicsit, hogy az azon az oldalon lévő sajtréteg is megolvadjon.
És ezek után tényleg kész... :) Én nem tálalok mellé semmit, a tonhal, a sajt, a póréhagyma és az oliva együtt olyan komplex ízvilágot ad, a neutrális ízű tortilla "nem nagyon szól bele", hogy ezt nem vadítanám már semmivel.
Mellé ihatunk egy pohár finom, könnyű fehér bort, az ad még egy kis plusz ízélményt. :)
Persze kipróbáltuk már sajttal-sonkával-kukoricával is, apalvetően sok mindent "elbír" a tortilla, érdemes kísérletezni vele. De ez a tonhalas-pórés-olivás eddig mindent vitt. Ezúton is köszönöm, Bea! :)
Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints és kövess minket a Facebook-on is!