Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Nutellás hópehely

2015. december 05. - Tom Takacs

nutellas_hopehely_0_lead.jpg

Most nem nagyon havazik még, de már itt a december, szóval már jöhet a hópehely. Főleg, ha nutellás, mert azt ugye MINDENKI szereti. Legalábbis nem nagyon láttam még olyat, akinek ez ne jött volna be. ;)

Ez az a recept, amitől általában oda és vissza vannak a barátaim, ismerőseim, hogy hogy van hozzá türelmem, úristen, milyen nehéz ez, stb.

Mondjuk nem állítom, hogy ez síelő hasonlattal egy "szimpla kék pálya", inkább valahol a nehezített piros és a fekete pálya közé tenném. :) De az tény, hogy ha semmi kézügyességed nincs vagy épp nagyon feszült vagy, akkor ne kezdj bele, mert nagy eséllyel szét fog csapni az ideg... :D

Az azért nem egy egyszerű móka, ahogy a nyúlós kelttésztát kell a hasonlóan ragadós, nyúlós nutellával egyenletesen bekenni. Szóval csak erős idegzetűeknek ajánlom... ;)

De ha már ennyire elriasztottam mindenkit, lássuk a receptet. Annyira nem is nehéz, tényleg csak türelem kell hozzá.

nutellas_hopehely_1.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 30 dkg Nutella v. hasonlóan jó minőségű mogyorókrém
  • 5 dkg margarin vagy vaj
  • 2,5 + 0,5 dl tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 1 cs (4 dkg) élesztő

 

Elkészítés:

1. A 2,5 dl tejet mikróban langyosra melegítjük (ne forraljuk fel!!!), elkeverjük benne a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt.

nutellas_hopehely_3.jpg

2. Amíg az élesztő dolgozik a langyos tejben, a lisztet, a vaníliás cukrot, a tojásokat és megolvadt margarint (vagy vajat) egy keverőtálba tesszük és összedolgozzuk.

nutellas_hopehely_2.jpg

3. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzákeverjük a tésztához és kb. 15 percre letakarva meleg helyen hagyjuk megkelni. Nekem háromszorosára dagadt, szép nagy lett. :)

nutellas_hopehely_4.jpg

4. A tésztát négy (ha nagyon lusta vagyok, akkor csak 3) egyenlő részre osztjuk és az egyiket lisztezett felületen egy tepsi átmérőjű, nagyjából kör alakú lappá nyújtjuk, majd a sordófára kicsit feltekerve a sütőpapírral kibélelt tepsibe emeljük.

No, és most jön a türelemjáték: a mikróban felmelegített (1 - 2 perc), kicsit megolvasztott Nutella egy részét egyenletesen, a tésztát lehetőleg nem elszakítva a tésztára kenjük. Nem lesz könnyű, de nekem is sikerült elsőre és azóta sokadjára is, évek óta sütöm ezt a hópelyhet, szóval nyugi, türelemmel menni fog.

Ha kész vagyunk, a következő adat tésztát nyújtjuk ki hasonló méretűre és formájúra, mint az előző és ha kész, ráterítjük az első, már nutellás lapra.

Itt szintén jön a Nutella, itt még jobban fog csúszkálni a kanál vagy kés alatt a tészta. Türelem, ne add fel, meg tudod csinálni! ;)

Ha kész, jöhet a harmadik adag tészta, kinyújtod és leteríted vele az első kettőt, majd a harmadik tészta réteget is megkened és végül lezárod a negyedik adag tésztából kinyújtott lappal.

nutellas_hopehely_5.jpg

5. Ezzel a nehéz munkafolyamatok jelentős részét letudtuk. Most tegyünk a tészta közepére egy kisebb poharat. Lehet műanyag is, az össze se fogja nyomni a tésztát. Ha megvagyunk, akkor a pohártól kiindulva egy sugarat vágunk a tésztába. Legyünk alaposak, a legalsó réteg tésztát is el kell vágnunk, de óvatosan csináljuk, hogy ne nyúljon szanaszét a tészta a vágás során. A sugárral ellentétes oldalt is bevágjuk, majd a merőleges sugarakat vágjuk be, így 4 nagy szeletre osztva a "tortát". Ezeket a cikkeket is felezhetjük még 1-1 bevágással és azokat is felezhetjük még. Viszont fontos, hogy a végén páros számú kis cikk legyen. A pohár alatt természetesen ne vágjuk be a tésztát, az fogja össze majd a hópehelyet. 

nutellas_hopehely_6.jpg

6. Ha kész vagyunk a szeleteléssel, akkor két egymás melletti szeletet a két kezünk mutató és nagyujja közé fogva, egymáshoz képest "kifelé kétszer megcsavarjuk a 4 emelet magas szeletet, így alakul majd ki a hópehely mintája. Majd a következő két szelettel ugyanígy, a két szeletet egymáshoz képest "kifelé" kétszer megcsavarjuk és a minta folytatódik. Ketteséven körben megcsavarjuk a szeleteket, így a végére kialakul a hópehely mintája. Ekkor a szeleteket a végein kicsit összedolgozzuk, amennyire tudjuk. Látjátok, hogy nekem se lett túl szép, de amikor megsül, finom lesz és senkit nem fog zavarni, hogy nem tökéletes a látvány. :)

nutellas_hopehely_7.jpg

7. Ha kész a hópehely, a maradék tejjel jó alaposan megkenjük és olyan 180-200 fokon 30 percre a sütőbe tesszük. Akkor jó, ha a sütemény alja egy picit megpirul, a sütőpapírra jutott Nutella kicsit karamellizálódik, de a tészta még nem ég meg, csak ropogós lesz. Kicsit hagyjuk kihűlni és hideg tejjel vagy langyos tejeskávéval tálalva hamar elfogy az utolsó szelet is a tálról... ;)

nutellas_hopehely_8.jpg

Ha van elég türelmetek, próbáljátok ki, a gyerekek és a felnőttek egyaránt imádni fogják. Karácsonyra, szilveszteri buliba is nagyon látványos és népszerű desszert lehet. ;)

 

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints és kövess minket a Facebook-on is!

click_and_follow_on_fb_footer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr878141876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása