Jó ideje kóborol már az Interneten, mi sem hagyhattuk ki, megcsináltuk. Ilyen egyszerű, gyors és finom sajttorta recepttel még nem találkoztunk és sokadjára megsütve is úgy néz ki a dolog, hogy az egyik kedvencünk lesz. Nem a legolcsóbb csemege, de tényleg nagyon finom és könnyű.
Lássuk hát a receptet! :)
Hozzávalók:
Már itt kezdődik a dolog egyszerűsége és nagyszerűsége. Csak 3 összetevő kell a tortához. Az eredeti recept, amit találtam, 120 g fehér csokit és nem sós krémsajtot, valamint 3 tojást ír, de mivel olyan kicsi üvegtálam és egyéb sütőben használható edényem nincs, amiben ez a mennyiség nem "tűnik el", plusz a mascarpone is általában 25 dekás csomagolásokban kapható, egyszerűen dupláztam a mennyiségeket:
- 25 dkg fehér csoki
- 25 dkg nem sós krémsajt (én mascarponét használtam)
- 6 db tojás
Elkészítés:
1. A csokit felkockázzuk (ha csokipasztillákat használuk, erre nyilván nincs szükség), a 6 tojást feltörjük és különválasztjuk a fehérjét a sárgájától.
2. A tojásfehérjékből majd tojáshab lesz, de egyelőre mennek a hűtőbe. A fehércsokit gőz fölött megolvasztjuk.
3. A használt (üveg)tálat alulról és körben is sütőpapírral béleljük ki. Én szoktam egy "pántot" is tenni alul, keresztben a tál aljába, ami két oldalt kilóg a tálból. Ezzel könnyebb lesz majd kiemelni a megsült tortát az edényből.
4. Ha a csoki felolvadt a gőz felett, belekverjük a mascarponét és a tojássárgáját, majd a hűtőből kivett tojásfehérjéből felvert kemény habot a csoki-mascarpone-tojássárgája keverékbe forgatjuk. Az így kapott "tésztát" a sütőpapírral kibélelt sütőedénybe öntjük.
5. Végül a sütőedényt egy tepsire tesszük, a tepsibe pedig kb. fél liter vizet töltünk. (Ezért pl. a csatos sütőforma nem jó, mert abba könnyen bele tud szivárogni a tepsibe öntött víz.) A sütőtálat a vízzel töltött tepsibel előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30 percig, közepes hőfokon sütjük. Akkor lesz jó, ha a teteje egy kicsit megbarnul. Nem szabad túl magas hőfokot használni, mert így a széle és a teteje megsül, a közepe viszont folyós marad. Ha szépen megsül a torta, a sütőt kapcsoljuk ki, de a tortát hagyjuk még kb. 15 percig benne. Ezt követően porcukorral megszórva, esetleg gyömölcszseléve, házi lekvárral, dzsemmel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá! :)
Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kattints és kövess minket a Facebook-on is!