Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Padlizsánkrém

2015. október 22. - Tom Takacs

padlizsankrem-0-lead.jpg

A padlizsánkrém örök klasszikus, valamilyen formában mindenki találkozott már vele. Sokan nem szeretik a padlizsánkrémet, de még többen nagyon. Én csak pár éve léptem át a kedvelők táborába. Azóta kóstoltam igazi, grillezett padlizsánból, Erdélyben készült változatot (húúú, az valalmi brutálisan finom volt), de nem túl régen vettem csak rá magam, hogy én is kipróbáljam. :)

Mindenki egy kicsit másképp csinálja, majonézzel vagy anélkül, citromlével, miegymással, így nehéz erről receptet írni, mert valahogy sosem sikerül egyformán, de valahogy mindig isteni. :)

Sajnos az 5. emeleten nem sok lehetőségem van arra, hogy szabad tűzön füstösre grillezzem a padlizsánokat, így marad a jó öreg tűzhelyem sütője. De azért így sem panaszkodom. :)

Hozzávalók:

  • 3-4 db közepes padlizsán
  • 1 fej közepes méretű vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma (én lusta vagyok és tubusos fokhagyma krémet használok)
  • 3-4 evőkanál majonéz
  • pár csepp olivaolaj
  • bors
  • bármi más fűszer, amitől úgy érzed, hogy finom lesz ;)

 

Elkészítés:

1. Mosd meg alaposan a padlizsánokat, vádg ketté őket, aztán hasukon vagy hátukon tedd bele mindet egy sütőpapírral bélelt tepsibe. (Nyáron, ha van lehetőséged szabad tűzön grillezni, akkor kötelező azt a megoldást választani, a füstös íz annyival jobb, hogy nem vitás: szabad tűzön a legjobb!)

padlizsankrem-1.jpg

2.  Közepes hőfokon süsd a padlizsánokat 30-40 percig. Az illatok segíteni fognak majd, de figyelj oda, meg ne égesd! :) Ha azt látod, hogy a fekete héjuk ráncosodik már, a hasuk meg szépen bebarnult, kész vagy.

padlizsankrem-2.jpg

3. Közben pucold meg a hagymát és aprítsd fel. Ha nem akarsz zokogni és van otthon egy kis elektromos konyhai aprítód, használd bátran! Minél finomabbra vágod a hagymát, annál kevésbé lesz zavaró az íze a padlizsánkrémben.

4. A kihűlt sült padlizsánokról nyúzd le a fekete héját. Az eremdény egy nem túl guszta, nyálkás "trutyi" lesz, de ne aggódj, pont ilyennek kell lennie. Ha kevésbé sokáig sütöd, világosabb és nyersebb eredményt kapsz, kevésbé lesz "takonyszínű". A képeken az enyém most elég hóka lett, de így is szeretem, így "gyömölcsösebb", kevésbé megsült.

5. A sült padlizsánhúst (maggal, mindennel együtt), az apróra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát, a majonézt, a fűszereket és a pár csepp olivaolajat tedd egy keverőtálba. Elő a botmixert és hajrá, ne kíméld a padlizsánt: az összetevőkből mixelj egy homogén, zöldes-sárgás masszát. Ha kicsit tovább mixeled, egy egész kicsit "felhabosodik", olyan könnyű lesz, hogy annak ellenére is betolsz 2-3 szelet kenyeret ott, azon nyomban, hogy egyébként jót tesz a krémnek 1-2 óra pihentetés a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

padlizsankrem-3.jpg

Egy jó teljes kiőrlésű kenyérrel, barna kenyérrel vagy fehér paraszkenyérrel egyaránt tökéletes lesz. Mellé mehet minden, ami zöldség, uborka, paprika, paradicsom, retek. Jó étvágyat hozzá! :)

 

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kövesd a liszt&morzsa Facebook-oldalát is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr108012175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása