Karácsonykor se feledkezzünk meg a sós ropogós receptekről. Többen sütünk ilyenkor édest, klasszikust, és kevésbé preferáljuk az inyenc konyhát, pedig érdemes néha a "különlegest" is kipróbálni. Most egy olyan sós finomság következik, ami könnyen elkészíthető, ünnepi formát ölthetünk neki, és inyenc a maga nevében. És, hogy mi teszi azzá? olvass tovább, megtudod ....
Imádjuk a kemény sajtokat, este kis kockákra vágva vörös bor mellé ....
Bevallom, sajnáltam is egy kicsit a drága sajtot, de hát a recept kedvéért mindent.
Hozzávalók:
- 20 dkg cheddar vagy egyéb kemény sajt
- 6 dkg ementáli sajt
- 2 tojás sárgája
- 18 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- csipet só
Elkészítés:
Első lépésként a margarint a tojás sárgájával jól elkeverjük, majd a lisztet és sót hozzádva megkezdjük a tészta gyúrását. Második lépésként a sajtokat lereszeljük, és tésztához gyúrjuk. Sűrű és nehezen kezelhető tésztát kapunk, de ne aggódjunk jó lesz ez:)
A készt tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyútjuk, és kedvünk szerint (karácsonyi formákkal) kiszúrjuk.
Sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe rakosgatjuk őket. Ezután kicsit félretesszük, kb. 15 percig kint hagytam a hideg teraszon pihenni.
Előmelegített sütőben, 160 fokon, 15 percig sütni. Ne süssük túl, hogy ne száradjon ki a sajtos finomság.
A drága, ámde igen büdös:) sajt kb. 2 órán belül surrant ki a konyhából ... de hát a szépségért, akarom mondani az ínyenc falatokért szenvedni kell.
Jó sütögetést, már csak 1,5 hét és Karácsony!!!!