"ÉnTortám" volt az eredeti neve, mert születésnapomra sütöttem Magamnak. Bevált szokás, hogy a családnak már én készítem az aktuális tortát, így magam szórakoztatására (is) ezzel kedveskedtem a családnak. Április egy csodálatos és szeszélyes hónap, ilyen vagyok én is, hát a torta is ilyen lett!
Egy könnyű, habos, kakaós élvezet, idénygyümölcsökkel tálalva.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 12 dkg finomliszt, plusz 2 teáskanál a lisztezéshez
- 2 teáskanál sütőpor
- 3 dkg kakaópor
- 1/2 bögre cukor
- 2 lágyan felvert nagy tojás
- 12 dkg margarin, plusz kevés a forma kikenéséhez
- 3 evőkanál tej
A töltelékhez:
- 1,5 dl sűrű tejszín, plusz habfixáló 1 csomag
- baracklekvár, málnadzsem, eperdzsem, ki-mit kedvel
- idénygyümölcs a díszítéshez (most eper került sorra)
Elkészítés:
180 °C-ra melegítsük elő a sütőt.
Egy edénybe szitáljuk össze a lisztet, a sütőport, valamint a kakaóport. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a margarint, valamint a tejet.
Keverjük, míg lágy és egynemű masszát nem kapunk.
Vajazzunk ki, majd lisztezzünk 2 darab 20 cm átmérőjű kerek tortaformát. (én most egy 18 cm-es - ez is szülinapi ajándék volt - tortaformát akalmaztam, így csak 1 db tésztát sütöttem, amit aztán kettévágtam)
Öntsük bele a csodálatos masszát és süssük 25 percig. Tűpróbát alkalmazzunk, de nem süssük túl!
Ha kész, hagyjuk a tortánkat 10 percig a formákban kihűlni. Majd tegyünk a forma tetejére egy tányért, fordítsuk át, hogy kijöjjön a torta.
A tésztát vágjuk ketté:
A töltelékhez verjük fel lágyan a tejszínt, de én mindig használok habfixálót, úgy keményebb-tartósabb habot kapok.
Készítsünk elő egy finom házi lekvárt.....
A tortalap egyik felét kenjük meg lekvárral, majd tejszínnel.
Tegyük a tetejére a másik réteg tortalapot. Fordítsuk meg. A tetejét is kenjük meg tejszínnel majd díszítsük kedvünk szerint! Tegyük hűtőszekrénybe fél - 1 órára és díszítsük vele az ünnepi asztalt!
Mennyei, egyszerű, habos, vidám, tavaszi szülinapi tortát kapunk!
Süssétek, szeressétek!