Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Bolognai tésztatorta

2015. október 24. - Tom Takacs

tesztatorta-0.jpg

Kevés gyerkőc van, aki nem szereti a bolognai tésztát, tálald spagettivel, farfalléval, pennével vagy fusilivel. De mi volna, ha ebből egy tortát csinálnánk, ráolvadt sajttal a tetején, kicsit összepirítva?

Persze tovább tart, mint egyszerűen kifőzni a tésztát és megcsinálni a mártást, de szünidőben, hétvégén, amikor a gyerekek épp nagyon "unják magukat" és nincs mit csinálniuk, jó kis játék együtt sütni-főzni velük.

De lehet ez a "torta" egy finom születésnapi ebéd vagy vacsora is, amit a feleség készít a férjének. Valószínűleg nagy meglepetés lesz és biztosan többet eszik majd belőle az ünnepelt, mint egy csupacsoki tortacsodából.

Lássuk, hogyan!

Tovább

Almás-túrós könnyed rakottas

almas_turos_1.jpg

Ősszel könnyen elcsábulunk az Édes Élvezeteknek. Sok-sok kalória bevitellel próbáljuk boldogítani magunkat.

Nos, tegyük ezt bátran DE néha tartsunk egy kis szünetet! Így tettem tegnap én is. Mivel az egész család édes-szájú, és mindig kell valami nyamiság, így ravaszul egy könnyed almás-túrós finomsággal készültem. Vendégek is jöttek hozzánk Urdorfba (egy kedves magyar család), szóval egy okkal több, hogy megint sütöttem.

...és mivel pont volt itthon magyar túró -ami itt Svájcban szintén ritkaság-, belefogtam a gyors vendégváróhoz.

Tovább

Mandulás-citromos keksz

mandulas_citromos_keksz_0_lead.jpg

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én mániákus fémdoboz gyűjtögető vagyok. Mint a Gombóc Artúr.... van kerek- és négyzet alakú, kis- és nagy, meg hatalmas. Színes, márkázott és a Karácsonyi...fémdobozom.

Ez a jó szokásom még a Kraftos időszakomra vezethető vissza... de akkor még nem sütöttem, csak édességek között dolgoztam. Hát, valami azét mégis ragadt rám:)

Tovább

Padlizsánkrém

padlizsankrem-0-lead.jpg

A padlizsánkrém örök klasszikus, valamilyen formában mindenki találkozott már vele. Sokan nem szeretik a padlizsánkrémet, de még többen nagyon. Én csak pár éve léptem át a kedvelők táborába. Azóta kóstoltam igazi, grillezett padlizsánból, Erdélyben készült változatot (húúú, az valalmi brutálisan finom volt), de nem túl régen vettem csak rá magam, hogy én is kipróbáljam. :)

Mindenki egy kicsit másképp csinálja, majonézzel vagy anélkül, citromlével, miegymással, így nehéz erről receptet írni, mert valahogy sosem sikerül egyformán, de valahogy mindig isteni. :)

Sajnos az 5. emeleten nem sok lehetőségem van arra, hogy szabad tűzön füstösre grillezzem a padlizsánokat, így marad a jó öreg tűzhelyem sütője. De azért így sem panaszkodom. :)

Tovább

Mákos csokitorta szilvalekvárral

pict_0_lead_1.jpg

Melyik az a sütemény-hozzávaló amit itt, Svájcban nem lehet vagy csak ritkán kapni? 

...nos, nem csigázlak benneket, hiszen az első édes receptem fő alapanyagáról beszélek.

...és azt tudtátok, hogy a MÁK illetve mákolaj több országban hasznos gyógynövény is? Zsírsavakban gazdag, kálcium- és magnéziumtartalma is jelentős. De elég a tudományból, most sütünk és a mákos csudaságok mindig nagyon egyszerűek.

Szóval, már több hónapja itt voltunk Svájcban, amikor ezt a tortát álmodtam meg. Csokoládé, mák és igazi, hamisítatlan szilvalekvár szükséges hozzá... A csokoládé édességét, a mák kissé keserűségét kompenzálja a hazai szilvalekvár.

Figyelem! bögrés sütiről van szó

Tovább

Almarózsák

almarozsa-0-lead.jpg

Na ez egy klasszikus "meglátni és megszeretni" recept. Annyira szép és ígycsiklandó a rózsa alakúra csavart, kicsit megpirult, vékonyra vágott almaszeletek látványa, hogy ezt a receptet nem lehet nem kipróbálni.

A hibát az első alkalommal ott követtem el, hogy a neten talált magyar nyelvű receptre "hallgattam" (ami hozzávalóként rétestésztát írt) és nem figyeltem eléggé a belinkelt angol nyelvű videóra, ahol viszont leveles tészta szerepelt. Kiderült, a fordító hibázott. Így első alkalommal rétestésztával próbálkoztam és nem volt minden gondolatom szalonképes… :D Aztán később javítottam és leveles tésztával is elkészült. Na, az már sokkal jobb lett.

De lássuk, hogy is kell csinálni ezt az almacsodát? Hát egyszerűen, mint nálunk szinte mindent. :)

Tovább

Fahéjas, kakaós vagy bármilyen csiga

...avagy mi van, ha gyorsan kell valami süti, mert hívtak a barátok, hogy fél óra múlva itt vannak?

pict_0_lead_860x645.jpg

Gondolkoztam, hogy mivel is indítsuk ezt a blogot. Az első poszt fontos. De a kérdés viszonylag könnyen eldőlt, a kiskorúm tegnapi kívánságműsoros (Apaaaaa, süssünk ...-t!) süteményére, a már nagyon sokszor elkészített fahéjas csigára esett a választás.

Amikor először találkoztam ezzel a recepttel, rögtön tudtam: ha nem rontom el, a kedvenc sütik egyikére találtam. És igazam lett. :)

Nem kell tésztát keleszteni, nem kell bonyolítani a dolgokat, szinte csak összekevered a hozzávalókat, megkened, feltekered, szeleteled, kisütöd és ennyi! De hogy ne kapkodjuk el, csak szép sorjában...

Tovább
süti beállítások módosítása