Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Almarózsák

2015. október 22. - Tom Takacs

almarozsa-0-lead.jpg

Na ez egy klasszikus "meglátni és megszeretni" recept. Annyira szép és ígycsiklandó a rózsa alakúra csavart, kicsit megpirult, vékonyra vágott almaszeletek látványa, hogy ezt a receptet nem lehet nem kipróbálni.

A hibát az első alkalommal ott követtem el, hogy a neten talált magyar nyelvű receptre "hallgattam" (ami hozzávalóként rétestésztát írt) és nem figyeltem eléggé a belinkelt angol nyelvű videóra, ahol viszont leveles tészta szerepelt. Kiderült, a fordító hibázott. Így első alkalommal rétestésztával próbálkoztam és nem volt minden gondolatom szalonképes… :D Aztán később javítottam és leveles tésztával is elkészült. Na, az már sokkal jobb lett.

De lássuk, hogy is kell csinálni ezt az almacsodát? Hát egyszerűen, mint nálunk szinte mindent. :)

Hozzávalók (6 db almarózsához):

  • 2 db közepes méretű piros alma
  • 1 cs. mélyhűtött leveles tészta (tehát LEVELES és NEM RÉTES)
  • fél citrom leve
  • 1-1,5 evőkanál sárgabarack lekvár (ez olyan, mint a pálinka: akkor az igazi, ha házi :) )
  • 6 db muffin papír (muffin kapszli, ha így jobban ismered :) )
  • fahéj és porcukor

 

Elkészítés:

1. Mosd meg és töröld szárazra a 2 almát, majd felezd meg mindkettőt és vájd ki a fél almákból a magházat.

2. A vágott felületükre fordítva szeleteld fel az almafeleket 1-1,5 mm-es, félhold alakú szeletekre. Nem jó, ha vastagabb, mert akkor könnyen eltörik majd, ha tekered a rózsákat.

3. Tölts meg egy mikrózható tálat vízzel, amibe beleférnek az almaszeletek. De mielőtt beáztatod az almaszeleteket, csavard bele a fél citrom levét és keverd össze. Ha megvagy, mehetnek fürdeni az almaszeletek, sőt egy kis gőzfürdő jön: tedd 3-4 percre a mikróba a tálat.

4. Egy másik, kisebb tálba tedd bele az 1-1,5 evőkanál sárgabarack lekvárt, tégy hozzá fél evőkanál vizet és ezeket is melegítsd össze mikróban 1 percig. Ha ezzel megvagy, keverd össze a megolvadt lekvárt a vízzel.

5. A leveles tésztát kibontva tekerd ki egy nagyon finoman lisztezett (vagy ha nagyon finomra akarsz menni, akkor porcukrozott) felületre/gyúródeszkára, esetleg egy kiterített sütőpapírra, hogy ne ragadjon le, majd vágd fel a tésztát 6 egyenlő szeletre.

6. Kend meg vékonyan a tésztacsíkokat a fellazított lekvárral. (Itt a képen a réteslap látszik, nem a leveles tészta, de ne tévesszen meg: réteslappal nagyon megszenvednél, maradj a leveles tésztánál! :) )

almarozsa-2.jpg

7. A vékonyra szelt és megpárolt almafélholdakat a képen látható módon, egymást félig átfedve sorjázd rá a lekváros tésztacsíkra úgy, hogy csak az egyik felét takarja el. Ha megvagy vele, szórd meg fahéjjal. Ha szereted a finom ízeket, ne spórolj a fahéjjal, ne úgy, mint ahogy a képen látod. De azért ne ess túlzásba se! :)

almarozsa-3.jpg

8. Ezután hajtsd rá a tésztacsíkokat az almaszeletekre, hogy a tészta közre fogja az almát. Ekkor óvatosan tekerd fel egyesével egy-egy "csigába" az almaszeletes tésztacsíkokat, ami egy gyönyörű rózsaformává tekeredik fel. Ekkor mehet bele a kapszliba és a muffinformába. Ha szilikon formád van, a kapszlit elhagyhatod.

almarozsa-4.jpg

9. A muffinforma a rózsákkal együtt mehet a sütőbe. Óvatosan, alacsonyabb hőfokon süsd, nehogy megégjenek az almaszeletek szélei. Kb. 25-30 perc kell ahhoz, hogy szépen megsüljenek, de érdemes folyamatosan figyelni.

almarozsa-5.jpg

10. Végül hagyd, hogy kicsit kihűljenek a rózsák és szórd meg azokat egy kis porcukorral. A végeredmény nem csak gyönyörű, de nagyon finom is. Kicsik, nagyok egyaránt imádják.

almarozsa-6.jpg

 

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kövesd a liszt&morzsa Facebook-oldalát is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr518011741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása