Melyik az a sütemény-hozzávaló amit itt, Svájcban nem lehet vagy csak ritkán kapni?
...nos, nem csigázlak benneket, hiszen az első édes receptem fő alapanyagáról beszélek.
...és azt tudtátok, hogy a MÁK illetve mákolaj több országban hasznos gyógynövény is? Zsírsavakban gazdag, kálcium- és magnéziumtartalma is jelentős. De elég a tudományból, most sütünk és a mákos csudaságok mindig nagyon egyszerűek.
Szóval, már több hónapja itt voltunk Svájcban, amikor ezt a tortát álmodtam meg. Csokoládé, mák és igazi, hamisítatlan szilvalekvár szükséges hozzá... A csokoládé édességét, a mák kissé keserűségét kompenzálja a hazai szilvalekvár.
Figyelem! bögrés sütiről van szó
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 tojás
- 10 dkg margarin
- 1 bögre cukor
- 1 bögre tej
- 1 bögre liszt
- 1 bögre darált MÁK
- 1 csomag sütőpor
- fahéj ízlés szerint
Torta díszítés:
- 10 dkg szilvalekvár (jófajta, hazai)
- 2 tábla étcsokoládé vagy tortabevonó (én aldist használok, 2×100g)
Elkészítés:
Börgés finomság lévén, mindent dobjatok egy keverőtálba és a technika segítségét kérve jól keverjük őket össze.
Én már a tésztát is meg szoktam kóstolni. Legyünk kreatívak, érezzük az ízeket... a fahéj mennyisége miatt is...kóstoljunk bele. Imádom a nyers tésztát már akkor enném...
Kerek tortaformát használok (20 cm-es átmérőjűt), mindig sütőpapírt biztos ami sicher alapon, Tehát a nyers tésztát beleöntöm a formában és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm, de Figyelem! tűpróba. 180 fokon, légkeveréssel sütöm.
Míg hűl a tészta, közben elkészítem a csokiöntetet. Gőz fölött kevergetem a csokit, de egyesek a mikrora eszküsznek. Mivel a egész családom csoki imádó, így olyan aldis étcsokit veszek amiben kisebb gyümi darabok is lapulnak, kedvenc a málnás, az mennyei. Ettől még fantasztikusabb lesz!
Majd a kihűlt, kész tortát kettévágom és megkenem a közben megkóstolt (emésztésnek is jótékony) szilvalekvárral, jó vastagon. Én úgy szeretem. Gazdagon... Aztan jöhet a torta tetejére szánt csokiréteg.
Mivel aznap Sebi -a kisfiam- egy szál levendulával tért haza, beleszúrtam a torta közepébe. Ez csak szórakozás, de láthatjátok a képen...
... én rögtön langyosan fogyasztottam, mert még folyékony volt a csokihalom és ismét adtunk a kalóriának.
Figyelem! 2 szelet után erősen ajánlott a futás.... vagy egy nagy séta...:)
Édes élet! Próbáld ki!
Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kövesd a liszt&morzsa Facebook-oldalát is!