Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Bolognai tésztatorta

2015. október 24. - Tom Takacs

tesztatorta-0.jpg

Kevés gyerkőc van, aki nem szereti a bolognai tésztát, tálald spagettivel, farfalléval, pennével vagy fusilivel. De mi volna, ha ebből egy tortát csinálnánk, ráolvadt sajttal a tetején, kicsit összepirítva?

Persze tovább tart, mint egyszerűen kifőzni a tésztát és megcsinálni a mártást, de szünidőben, hétvégén, amikor a gyerekek épp nagyon "unják magukat" és nincs mit csinálniuk, jó kis játék együtt sütni-főzni velük.

De lehet ez a "torta" egy finom születésnapi ebéd vagy vacsora is, amit a feleség készít a férjének. Valószínűleg nagy meglepetés lesz és biztosan többet eszik majd belőle az ünnepelt, mint egy csupacsoki tortacsodából.

Lássuk, hogyan!

tesztatorta-1.jpg

Hozzávalók:

A tésztához...

  • 50-60 dkg durumtészta (én pennét használtam, de Eszter barátnőm csinált már fusiliből és és ugyanolyan jól nézett ki) És használhatunk nagyobb átmérőjű tésztát is, pl. rigatonit, de azért ne essünk túlzásba, a cannelloni már túl nagy volna. ;)
  • 5 dkg reszelt parmezán

A bolognai mártáshoz... (egyébként úgy csinálod, ahogy szeretnéd, de azért leírom, én hogy szoktam)

  • 25 dkg darált sertéshús (sokkal többet nem javaslok, mert nem fog majd beférni a tészták közé)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 0,5 liter paradicsompüré (de használatsz darabolt, esetleg friss paradicsomot is)
  • 2-3 evőkanál cukor (hogy elvegye a paradicsompüré savanyúságát)
  • fűszerek: só, bors, oregánó, bazsalikom (vagy bármi más, amit a bolognaihoz használsz)
  • 0,5-1 dl száraz vörösbor (nagyon jó kiegészítő ízt ad a mártásnak, de a gyerekek néha fujjolnak emiatt, így én most kihagytam)
  • 15-20 dkg trapista sajt

 

Elkészítés:

1. Tegyünk fel vizet forralni a tésztához, a vízbe mehet só és olívaolaj. Amíg a víz melegszik, egy 25 cm-es csatos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral, majd vajazzuk ki az alját és az oldalát is. Ha a tészta kifőtt, szűrjük le, egy kis olívaolajjal locsoljuk meg és hagyjuk hűlni pár percig.

2. A langyos tésztát egy tálban forgassuk be a reszelt parmezánba. Érdemes nem egyszerre, hanem 3-4 adagban, a parmezánt is adagolva hozzáadni a tészta részadagjaihoz, mert az a tapasztalat, hogy a tészta hamar "megeszi" a parmezánt és így a végére nem jut majd. Ebben a parmezánozásban a gyerekek is tudnak segíteni.

3. Állítsd "élére", abroncsára a tortaformát, és döntsd neki a konyha falának. A parmezános tésztát egyesével fektesd bele a formába. Itt is bátran igénybe vehetet a gyerekek játékos segítségét. Olyan ez, mintha tésztával legóznának. :) Előfordul (pl. a képenken látszik, velem is megesett), hogy a tészta nem lett elég a formába. Ilyenkor sem kell kétségbe esni. Egy megfelelő méretű kartonpapírt 2-3 reétegbe hajtva, alufóliával bevonva tökéletes "oldalfalat" csinálhatsz a formához, így ha a hátára fekteted majd a tortaformát, a tészták akkor sem dőlnek el.

tesztatorta-2.jpg

4. Amíg a tészta fő ill. a gyerekek eljátszanak a tészták tortaformába legózásával, elkészíthetjük a bolognai mártást. Elsőre aprítsd fel a hagymát. Én lusta vagyok kockázni, ezért mindig a botmixeremhez tartozó aprító segítségét kérem. Hát nem egyszerűbb? És még sírnod sem kell hagymaaprítás közben. :)

5. Egy kis olívaolajon megfuttatjuk, üvegesre pároljuk a hagymát, majd mehet rá a darált hús. Amikor a hús fehérre, morzsásra sült, jöhetnek a fűszerek. Én sót, borsot, oregánót és bazsalikomot használod, de ki-ki a maga szájíze szerint ízesítheti a mártását.

6. Ha kicsit összeértek az ízek, mehet hozzájuk a paradicsompüré és hozzá 2-3 kanál cukor. Nagyikám tűzhelye mellett állva annak idején mindig mondta: "Tanuld meg, Tamáskám: amibe paradicsom kell, abba cukor is." Hát én megtanultam. :)

tesztatorta-3.jpg

7. Mire a tortaforma megtelik a tésztákkal, elkészül a mártás is. Ekkor a mártást rákanalazzuk a felfelé meredező tészták tetejére. A cél az, hogy a mártást rávegyük: szépen folyjon be a tészták közé ill. a pennék belsejébe. Erre nekem nem volt jobb ötletem, a tálas mixerem dagasztó karjának nem csavaros végével szoktam a mártást beadjusztálni a tészták közé. Közben párszor tömöríthetjük úgy, hogy a formát kicsit felemelve a konyhapulthoz ejtem/ütögetem, így egészítem ki a gravitáció és a tömködés hatását. :) A végeredmény itt látható:

tesztatorta-4.jpg

8. Amíg mi a mártást próbáljuk a tészták közé szuszakolni, a gyerekek lereszelhetik a trapistát. 10 deka is elég, de az igazi sajtimádók (és melyik gyerek ne volna az?) bátran használhatnak 15-20 dekát is.

tesztatorta-5.jpg

9. Most már csak az előmelegített sütőbe kell tennünk a tortaformát és 20-25 percig sütjük. Nem kell nagyon magas hőfokon, mert akkor nagyon hamar megpirul a sajt, de a tészta nem sül meg. Akkor jó, ha kicsit alacsonyabb hőmérsákleten sütjük, de kicsit tovább. Így mire a sajt megolvad és barnásra pirul, addigra a tortaforma szélein a tészta is ropogósra sül.

tesztatorta-6.jpg

10. Ha kész vagyunk, a forró tortaformát a sütőből kivéve pár percig hagyjuk hűlni, majd mielőtt kinyitjuk a csatot az oldalán, óvatosan vágjuk körbe a széleinél egy éles, vékony pengéjű késsel, így könnyebben le tudjuk majd venni a tortáról a forma abroncsát. Mivel a forma aljára sütőpapírt tettünk, könnyen átcsúsztathatjuk a tortát egy nagyobb tányérra, mégis szebb, ha így kerül az asztalra. Ha kicsit tovább hűlt a torta, egy éles késsel szeletelhetjük, mint egy igazi tortát és tortacikkenként tálalhatjuk.

tesztatorta-7.jpg

A recept természetesen bármilyen más ízzel, mártással működhet, kalandozhattok. Tojásos/tejfölös/sokás/bacon-ös/stb. mártást is érdemes kipróbálni. A lényeg, hogy olyan mártással dolgozunk, amitől nem "szétcsúszik", hanem összeáll a tészta.

Jó étvágyat, tésztaimádók! :)

 

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kövesd a liszt&morzsa Facebook-oldalát is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr538017413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása