Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Fahéjas, kakaós vagy bármilyen csiga

...avagy mi van, ha gyorsan kell valami süti, mert hívtak a barátok, hogy fél óra múlva itt vannak?

2015. október 20. - Tom Takacs

pict_0_lead_860x645.jpg

Gondolkoztam, hogy mivel is indítsuk ezt a blogot. Az első poszt fontos. De a kérdés viszonylag könnyen eldőlt, a kiskorúm tegnapi kívánságműsoros (Apaaaaa, süssünk ...-t!) süteményére, a már nagyon sokszor elkészített fahéjas csigára esett a választás.

Amikor először találkoztam ezzel a recepttel, rögtön tudtam: ha nem rontom el, a kedvenc sütik egyikére találtam. És igazam lett. :)

Nem kell tésztát keleszteni, nem kell bonyolítani a dolgokat, szinte csak összekevered a hozzávalókat, megkened, feltekered, szeleteled, kisütöd és ennyi! De hogy ne kapkodjuk el, csak szép sorjában...

pict_01.jpg

Hozzávalók (nagyjából 1 tepsire való):

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg porcukor
  • 0,5 dl tej
  • 5 evőkanál étolaj
  • 1 csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • a töltelékhez: még egy kis porcukor + fahéj/kakaó/kókuszreszelék ízlés szerint (ne sajnáld belőle!)

(A tapasztalat az, hogy a kókuszos változatnál a jobb hatásfok kedvéért érdemes a tésztába is keverni egy kis kókuszreszeléket, esetleg egy kis kókuszaromát, hogy jobban érezhető legyen az íze. Meg egyébként is, a hatás fokozható... :) )

 

Elkészítés:

1. Tálas mixerben keverd össze a túrót a 10 deka porcukorral, majd add hozzá a tejet és az étolajat. Alkalmazz nyugodtan gyerekmunkát, a kölkök jellemzően szeretik kimérni és belepakolni a hozzávalókat, ahogy a képen is látható. :)

pict_02.jpg

2. Közben nagyjából keverd össze a lisztet, a sót és a sütőport.

3. Ha a túró-porcukor-olaj-tej massza összeállt, szép lassan, keverd hozzá a sütőporos lisztet, amíg az egész keverék egy gyúrható tésztává válik.

4. Ha készen van a tészta, lisztes kézzel gyúrd még egy darabig egy lisztezett munkalapon/gyúródeszkán, ekkor felvehet még egy kis lisztet pluszban. Ha már nem ragad, akkor lisztezd újra a gyúródeszkát és nyújtsd ki kb. fél centi vastagra.

pict_03.jpg

5. Ezután egy szikilonos ecsettel összebarátkozva kend meg a tésztát étolajjal, majd szitáld rá nem túl spórolósan a porcukor+fahér (vagy más ízesítő) keverékét.

pict_04.jpg

6. Figyelj rá, hogy a széleire is jusson a porcukros fahéjból. Ha készen van, szorosan tekerd fel hosszában.

pict_05.jpg

7. Egy éles késsel vágj belőle 1-1,5 centi vastag szeleteket, amiket aztán sütőpapírral kibélelt tepsibe sorjázol (ahogy ez a logónkban is látszik, csak ott nem csigával, hanem cookie-val ;) ) Nem gond, ha a szeletelés során kicsit eldeformálódik a csiga, hiszen a tészta puha. A tepsibe helyezés előtt könnyen formázhatod újra, hogy szép legyen, ha kisül. A csigákat ne tedd túl közel egymáshoz, hiszen még "fejlődésben vannak", a sütőben hamar megnőnek. :) A következő 2 képen láthatod, mennyire...

pict_06.jpg

8. A tepsit előmelegített sütőben, nem túl magas hőfokon (hogy ne égjen le a csigák alja) kb. 15-20 percig, majd kicsit magasabb hőmérsékleten még 5 percig süsd! Nem kell, hogy megbarnuljanak a csigák, de látni fogod, hogy szépen megdagadnak, a tészta ekkor még kicsit puhának tűnik, de ez nem jelenti azt, hogy nyers. Pontosabb hőfok meghatározással sajnos nem szolgálhatok, mert a bő 50 éves Karancs tűzhelyem nélkülözi a pontos sütési hőmérséklet beállításának lehetőségét... ;) Szóval ha profibb a sütőd, kísérletezz. Hőlégkeveréses üzemmódban valószínűleg rövidebb sütési idő is elegendő.

pict_07.jpg

Ha kicsit kihűltek a csigák, tálalhatod, esetleg porcukrot is szórhatsz rá, ha a tésztába és/vagy a töltelékbe nem tettél volna eleget.

pict_08.jpg

Ha a család édesszájú, hamarosan üres lesz a tányér. :)

 

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kövesd a liszt&morzsa Facebook-oldalát is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr418006687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása