Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Kakaós fonott kalács

2015. december 02. - Ildicsiga

kakaos_fonott_kalacs_0_lead.jpg

Családunk nagy kedvencét, a Kakaós fonott kalácsot mutatom most be Nektek.

Számtalanszor megsütöttem már, és a tölteléket is variáltam párszor, de a kakaós a legkedveltebb.

Általában hétvégére sütöm, mert két óriási fonott kalács a végeredmény. Így jut vendégségbe, a szomszédnak kóstolóba, és nekünk is egy-két napra csemegézni. 

Figyelem! időigényes, de megéri a fáradtságot, mert Isteni finom és laktató!

Hozzávalók: (2 fonott kalácshoz)

Tésztához:

60 dkg liszt + kevés a deszka lisztezéséhez, nyújtáshoz

3 tojássárgája + 1 tojásfehérje a kenéshez

4 dl tej

5 dkg élesztő

6 dkg cukor

2 ek olaj

Töltelékhez

25 dkg margarin

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

3-4 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó ( én 1-1 fonatba szórok fahéjat  + 2 ek cukrot is, ettől még édesebb és ízesebb lesz a kalács) 

Elkészítés:

Szerencsére rendelkezésre áll egy kenyérsütőgép, így az összes tészta hozzávalót a gépbe teszem, ott kelesztődik a tészta, és készre gyúrja a gép. 

kakaos_fonott_kalacs_1.jpg

Amennyiben nincs kenyérgép a háztartásban, úgy az alábbiak szerint járunk el: 

A morzsolt élesztőt kb.1 dl langyos tejben 1-1 ek cukorral és liszttel felfuttatjuk. A lisztet a maradék cukorral és tejjel ill. a tojássárgájával és olajjal összekeverjük. Ehhez adjuk a felfuttatott élesztőt, és robotgéppel vagy kézzel hólyagos tészta állagúra gyúrjuk. Ha a kenyérsütőgépet választottuk, akkor kivéve a gépből lisztezett deszkára borítjuk ( normál gyúrás esetén is ezt tesszük) és 6 egyforma nagyságú cipót adagolunk belőle. Letakarjuk konyharuhával, és 30 percig tovább kelesztjük őket.

Eközben a töltelék hozzávalóit robotgéppel elkészítjük.

kakaos_fonott_kalacs_2.jpg

kakaos_fonott_kalacs_3.jpg

kakaos_fonott_kalacs_4.jpg

Kelesztés után vékonyra nyútjuk (kb. 30×30 cm nagyságúra), és megkenjük egyenként őket a kakaós krémmel.

kakaos_fonott_kalacs_5.jpg

Mint írtam, én a 6 henger közül 2 db-ot megszórok fahéjjal is, így fahéjas-kakaós kalácsot kapunk. Először a 3 hengert fonom össze, és sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe teszem, majd a másik 3-as fonat következik. A két fonat egymás mellé kerül a tepsiben, és sütés előtt 1 tojásfehérjével megkenve, még kb. 30 percig pihentetem. A fonatok jól megkelnek a tepsiben, így készek a sütésre.

kakaos_fonott_kalacs_6.jpg

180 fokon kb. 40 percig sütjük, illattal és tűpróbával ellenőrizzük, mikor készül el.

kakaos_fonott_kalacs_7.jpg

Nekem általában kifolyik egy kicsit a kakaó, de ettől még finomabb. Melegen és kihülve, porcukorral vagy anélkül is remek desszert. Laktató, akár egy leves mellé is kiváló kiegészítő lehet.

Mi imádjuk! Dagasszatok, fonjatok Ti is, mert az nagyon jó:)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr508133226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása