Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Olivabogyós zöldséges muffin

2015. november 06. - Tom Takacs

olivas_zoldseges_muffin_0_lead.jpg

A muffin jó dolog. Nagyon. De ki mondta, hogy csak édesen jó?

Na, hát ilyen gondolataim voltak, amikor úgy döntöttem, mi volna, ha csinálnék egy sós verziót is. És hogy vega barátaimra is gondoljak, azúttal kihagytam belőle a finom kis sonkát, pirított bacon-t vagy bármi ilyen földi mételyt. De valószínűleg húsosan is nagyon szuper lehet. ;)

Lássuk hát!

olivas_zoldseges_muffin_1.jpg

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor (ami jól lemaradt a képről ;) )
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg cukkini (ez a képen látható cukkini kb. 1/3 volt)
  • 10 dkg sárgarépa (egy jó közepes méretű répa)
  • 10 dkg magozott olivabogyó
  • 10 dkg reszelt sajt (én trapistát használtam)
  • ízlés szerint só és fűszerek, én bazsalikomot használtam, mert az ugye mindig jó ;)

Húsfüggők vadíthatják, teljesebbé tehetik felkockázott sonkával vagy ropogósra pirított bacon kockákkal, de igazából elég laktató így, hús nélkül is és így vegák is ehetik. :)

 

Elkészítés:

1. A cukkinit, a sárgarépát és a sajtot lereszeljük. A olivabogyókat felkarikázzuk.

2. A liszbe belekeverjük a fél csomag sütőport, a sót és az ízlés szerint összeválogatott fűszereket, majd összekeverjük a reszelt zöldségekkel és a felkarikázott olivabogyókkal.

3. Az egészet összeforgatjuk a reszelt sajt jó részével (a muffinok tetejére hagyjunk még egy kis sajtot!!!), a kicsit megolvasztott vajjal / margarinnal és a tojással. Ekkor egy nagyon bizarrul kinéző, nyúlós, ragadós, csupa zöldség masszát kapunk. Nem kell pánikba esni, ennek így kell kinéznie! :)

olivas_zoldseges_muffin_2.jpg

4. Innen aztán már végképp sima az út. Muffinformákba (vagy papír muffin kapszlikba) töltjük a masszát, a tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal és betoljuk az előmelegített sütőbe.

olivas_zoldseges_muffin_3.jpg

5. A sütőben 20-30 perc alatt, alacsony hűfokon sütjük, egész addig, amíg szépen megbarnul a tetejükön a sajt. Azért kell alacsonyabb hőfokon tovább sütni, hogy az elkészült muffinok állaga inkább "pogácsa-szerű" legyen. Ha gyorsan, de rövidebb ideig sütjük, akkor inkább "zöldséges fasírt" jellege lesz: a külső része megpirul, de ha lefejtjük róluk a kapszlikat, akkor könnyen szétesnek, belül kicsit nyersek maradnak. Így, lassan barnára sütve a muffinokat nem túl szép, de jó állagú kis pogácsákat kapunk.

olivas_zoldseges_muffin_4.jpg

6. Kicsit hagyjuk kihűlni a muffinokat, majd ízlés szerint friss zöldséggel vagy valamilyen mártogatóssal, tejföllel, natúr joghurttal vagy majonézzel tálaljuk. A fenti adat 2 személy részére egy kellemes, kiadós, laktató ebéd vagy vacsora lehet. 

Jó étvágyat hozzá! :)

 

Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kövesd a liszt&morzsa Facebook-oldalát is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr298055964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása