Persze, most még csak Ősz van... aztán jön a Tél, és azon kezdünk el gondolkodni, hogy mit süssünk, melyik vendégváróval készüljünk. Kevés az időnk, többfélét szeretnénk készíteni. Van fémdobozunk, és nagy divat most ajándékba élelmet, finomságokat adni. Idén karácsonykor keksz- és gyümölcskenyér lesz az ajándék baráti- vagy családi körben.
Most itt egy tipp, milyen édes, fűszeres kenyérrel kedveskedjünk szeretteinknek!
Hozzávalók:
...én mindig máshogy készítem. Gondoljunk bele, hogy a sós kenyeret is ezerféleképpen ízesíthetjük. Miért ne tennénk ezt az édes változattal? Tehát a száraz arányokra figyelve, legyen az aszalt gyümölcs, csokoládé, darált dió vagy mák. Fűszer kapcsán pedig Karácsony előtt, a Mézeskalács fűszerkeveréket is próbálhatjuk a fahéj helyett...
- 2 db tojás
- 100 g cukor ( én most barna változatot használtam)
- 2 dl étolaj
- 3 alma (reszelve vagy kis kockákra aprítva)
- 1-1 marék aszalt gyümölcs ( én vörös áfonyát és mazsolát vagy narancshúst és vörös áfonyát szoktam belekeverni, de bármilyen tökéletes amit kedveltek)
- 50 g darabolt mandula
- 200 g liszt ( itt is lehet variálni, kb 180 g liszt és 20 g darált mák vagy dió)
- 1 tk sütőpor
- 1 tk fahéj (Karácsonykor inkább Mézeskalács fűszerkeverék)
- csipet só
Elkészítés:
Nos, ez itt kérem, a gyors sütések ideje. Valamiért visszaszoktam a kedves, kézi habverőhöz, vettem egy szép zöld keverőtálat és kézi munkával összedolgozom a fenti hozzávalókat. Az almát mint fent írtam, vagy lereszelem, vagy apró darabokra vágom. Talán ez a leghosszabb idő, pucolás és reszelés.... Először a nedves, majd a száraz alapanyagokat vegyítem. A kész tésztát hosszúkás kenyérveknibe, vagy kinek-mi van otthon gerincformába öntöm. Természetesen kibélelve sütőpapírral előtte.
.. most belecsempésztem a sütés vége felé apróra vágott étcsokit is, ami az utolsó 8 percben beleolvadt a süteménybe...
kész is! nem volt több mint 15 perc előkészület és kb. 30 perc sütés, 180-200 fokon légkeveréssel, ahol tűpróbát végeztem. Amint kihűlt, fémdobozba tettem.
Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kövesd a liszt&morzsa Facebook-oldalát is!