4x próbáltam, mind a négy esetben felemelkedett a tészta, és a sütőből kivéve összeesett. Olyan bodag lett, mint a szalonna. Feladtam, szerintem valami nem működik.
@büdösbanya: A mascarpone épp attól zseniális, hogy kicsit "neutrális", tehát nem is édes, nem is sós.
Ha kicsit keresgélsz itt a blogon, találsz más mascarponés recepteket is, húsokkal, egyebekkel. Ráadásul a tejszínes dolgoknak (pl. a főzőtejszínnek és pl. a mascarpone krémsajtnak) megvan az a tulajdonsága is, hogy ha valamit elsózol, akkor általában tejszínnel még mindig meg tudod menteni, mert kicsit semlegesíti a só ízét. Ezért írtam a receptnél, hogy annak ellenére érdemes sózni a "betakarás" előtt, hogy a bacon általában sós, mert a mascarpone elvesz annak sós ízéből.
Próbáld ki, játssz az ízekkel, a mascarpone egy zseniális dolog. :)
Csábítóan néz ki a végeredmény, és vonzó, hogy ilyen könnyű elkészíteni. Egy kételyem van csak: én a mascarponét eddig édes ételekhez, sajttortához, tiramisuhoz használtam. Biztos, hogy a baconnel és a sós ízvilággal nem vész össze?
@penna: Az üvegtál, amit én használok, alul 16,5 cm átmérőjű, felül pedig 18,5. A 23 cm-es kapcsos formát akkor javaslom, ha a receptben található mennyiségek 1,5-szeresével dolgozol, így kb. elég lesz és nem fog "eltűnni" a torta a formában.
jópofa a recept, neki is ugrok majd a hétvégén. egy kérdésem viszont van: hány centi átmérőjű jénaiban sütötted, hogy ilyen szép magas lett? mert én jénaiban biztosan nem merném, a kapcsos tortaformám viszont kb. 23 cm átmérőjű. nem szeretném, hogy eltűnjön az aljában a tészta.
@Waka: Nem, ez nem pont ugyanaz a recept. Persze lényegében igen, de én határozottan emlékszem, hogy az, amit én láttam először, ott 120 gr fehércsoki, 120 gr sajt és 3 tojás volt. Ezt dupláztam én meg nagyjából. :)
@potus: Érdekes, ilyet nem láttam még. Lehet, hogy nekem szerencsém volt, vagy 3-4 alkalommal sütöttem meg eddig ezt a tortát és ilyennek nem találkoztam.
@Csibefogó: Nem kell semmit csinálni a sárgájával, én csak belekevertem a felolvadt csoki és mascarpone meleg masszájába, semmi előzetes flikkflakk nem volt vele. Amikor a csoki, a sajt és a tojássárgája összeállt egy homogén masszává, akkor forgattam bele óvatosan a tojásfehérjékből keményre vert habot, lehetőség szerint minél kevésbé összetörve a habot magát.
Én is kipróbáltam és bár sülés közben szépen feljött, mire kivettem, összeesett. Megtaláltam az eredeti receptet, valahol a neten, és az abban leírt hőfokokon sütöttem. Viszont, ami nagyon érdekes volt, hogy amikor felvágtam, teljesen elkülönült egy homogén és tömör alsó részre és egy a fölött lévő levegős, bár lapos felső részre. Így, ni: kepfeltoltes.hu/view/151120/IMG_4456_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
@Tom Takacs: Köszi a választ! :) Természetesen nem történt tragédia, csak jobban tetszett volna, ha "olyan mint a képeken". De akkor is újracsinálom ha nem jön fel, mert finomnak finom!
@Tom Takacs: Szerintem ugyanazért esik össze, mint pl a piskóta. A tojásfehérje ugyanis azért van benne, mert az "felfújja", levegőssé teszi, de pl sütőporral ugyanaz érhető el. A felvert tojáshab kényes valami, ha nincs rendesen felverve, vagy nem elég óvatosan keverik bele, könnyen összeesik.
Sütünk, főzünk egyszerűen
liszt&morzsa
Utolsó kommentek:
Köldök_szösz 2016.06.13. 16:56:17
:D
Bejegyzés: Virsli polipok, minden gyerek kedvencei
Tom Takacs 2016.04.21. 13:27:26
Bejegyzés: Japán sajttorta
szuts 2016.04.21. 13:26:21
4x próbáltam, mind a négy esetben felemelkedett a tészta, és a sütőből kivéve összeesett. Olyan bodag lett, mint a szalonna. Feladtam, szerintem valami nem működik.
Bejegyzés: Japán sajttorta
büdösbanya 2016.04.18. 12:36:07
Bejegyzés: Baconkockás-mascarponés falatok
Tom Takacs 2016.04.18. 11:18:11
Ha kicsit keresgélsz itt a blogon, találsz más mascarponés recepteket is, húsokkal, egyebekkel. Ráadásul a tejszínes dolgoknak (pl. a főzőtejszínnek és pl. a mascarpone krémsajtnak) megvan az a tulajdonsága is, hogy ha valamit elsózol, akkor általában tejszínnel még mindig meg tudod menteni, mert kicsit semlegesíti a só ízét. Ezért írtam a receptnél, hogy annak ellenére érdemes sózni a "betakarás" előtt, hogy a bacon általában sós, mert a mascarpone elvesz annak sós ízéből.
Próbáld ki, játssz az ízekkel, a mascarpone egy zseniális dolog. :)
Bejegyzés: Baconkockás-mascarponés falatok
büdösbanya 2016.04.18. 11:14:38
Bejegyzés: Baconkockás-mascarponés falatok
Tom Takacs 2015.12.07. 16:07:24
Bejegyzés: Japán sajttorta
penna 2015.12.07. 16:03:44
Bejegyzés: Japán sajttorta
aurri 2015.11.22. 16:19:18
Bejegyzés: Meggyes-vaníliapudingos pite
Tom Takacs 2015.11.20. 15:57:00
Bejegyzés: Japán sajttorta
Tom Takacs 2015.11.20. 15:56:00
Bejegyzés: Japán sajttorta
Tom Takacs 2015.11.20. 15:55:16
Bejegyzés: Japán sajttorta
Tom Takacs 2015.11.20. 15:53:46
És persze óvatosan kell beleforgatni a végén a tojáshabot a minden mást már tartalmazó masszába.
Bejegyzés: Japán sajttorta
Tom Takacs 2015.11.20. 15:51:32
Bejegyzés: Japán sajttorta
Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.20. 15:50:31
Bejegyzés: Japán sajttorta
potus 2015.11.20. 15:45:47
kepfeltoltes.hu/view/151120/IMG_4456_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Bejegyzés: Japán sajttorta
Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.11.20. 15:45:44
Bejegyzés: Japán sajttorta
heimdall 2015.11.20. 14:42:19
Bejegyzés: Japán sajttorta
virgo 2015.11.19. 17:40:08
Bejegyzés: Japán sajttorta
Tom Takacs 2015.11.19. 16:48:05
Tomi az űrből, szíved joga így gondolni. De úgy tűnik, a legtöbben azért örülnek ennek a receptnek. Ha Te nem, az a Te gondod. :)
Világbéke! :)
Bejegyzés: Japán sajttorta