Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Utolsó kommentek:

Tom Takacs 2016.04.21. 13:27:26

@szuts: Szia! Nem tudom, hol lehet a gond, én többször is megsütöttem és működik. Sajnálom, ha Neked nem sikerült.

Bejegyzés: Japán sajttorta

szuts 2016.04.21. 13:26:21

Helló!

4x próbáltam, mind a négy esetben felemelkedett a tészta, és a sütőből kivéve összeesett. Olyan bodag lett, mint a szalonna. Feladtam, szerintem valami nem működik.

Bejegyzés: Japán sajttorta

Tom Takacs 2016.04.18. 11:18:11

@büdösbanya: A mascarpone épp attól zseniális, hogy kicsit "neutrális", tehát nem is édes, nem is sós.

Ha kicsit keresgélsz itt a blogon, találsz más mascarponés recepteket is, húsokkal, egyebekkel. Ráadásul a tejszínes dolgoknak (pl. a főzőtejszínnek és pl. a mascarpone krémsajtnak) megvan az a tulajdonsága is, hogy ha valamit elsózol, akkor általában tejszínnel még mindig meg tudod menteni, mert kicsit semlegesíti a só ízét. Ezért írtam a receptnél, hogy annak ellenére érdemes sózni a "betakarás" előtt, hogy a bacon általában sós, mert a mascarpone elvesz annak sós ízéből.

Próbáld ki, játssz az ízekkel, a mascarpone egy zseniális dolog. :)

Bejegyzés: Baconkockás-mascarponés falatok

büdösbanya 2016.04.18. 11:14:38

Csábítóan néz ki a végeredmény, és vonzó, hogy ilyen könnyű elkészíteni. Egy kételyem van csak: én a mascarponét eddig édes ételekhez, sajttortához, tiramisuhoz használtam. Biztos, hogy a baconnel és a sós ízvilággal nem vész össze?

Bejegyzés: Baconkockás-mascarponés falatok

Tom Takacs 2015.12.07. 16:07:24

@penna: Az üvegtál, amit én használok, alul 16,5 cm átmérőjű, felül pedig 18,5. A 23 cm-es kapcsos formát akkor javaslom, ha a receptben található mennyiségek 1,5-szeresével dolgozol, így kb. elég lesz és nem fog "eltűnni" a torta a formában.

Bejegyzés: Japán sajttorta

penna 2015.12.07. 16:03:44

jópofa a recept, neki is ugrok majd a hétvégén. egy kérdésem viszont van: hány centi átmérőjű jénaiban sütötted, hogy ilyen szép magas lett? mert én jénaiban biztosan nem merném, a kapcsos tortaformám viszont kb. 23 cm átmérőjű. nem szeretném, hogy eltűnjön az aljában a tészta.

Bejegyzés: Japán sajttorta

aurri 2015.11.22. 16:19:18

Hát ez elég ronda lett, de biztos finom. :)

Bejegyzés: Meggyes-vaníliapudingos pite

Tom Takacs 2015.11.20. 15:57:00

@Waka: Nem, ez nem pont ugyanaz a recept. Persze lényegében igen, de én határozottan emlékszem, hogy az, amit én láttam először, ott 120 gr fehércsoki, 120 gr sajt és 3 tojás volt. Ezt dupláztam én meg nagyjából. :)

Bejegyzés: Japán sajttorta

Tom Takacs 2015.11.20. 15:56:00

@potus: Érdekes, ilyet nem láttam még. Lehet, hogy nekem szerencsém volt, vagy 3-4 alkalommal sütöttem meg eddig ezt a tortát és ilyennek nem találkoztam.

Bejegyzés: Japán sajttorta

Tom Takacs 2015.11.20. 15:55:16

@Csibefogó: Nem kell semmit csinálni a sárgájával, én csak belekevertem a felolvadt csoki és mascarpone meleg masszájába, semmi előzetes flikkflakk nem volt vele. Amikor a csoki, a sajt és a tojássárgája összeállt egy homogén masszává, akkor forgattam bele óvatosan a tojásfehérjékből keményre vert habot, lehetőség szerint minél kevésbé összetörve a habot magát.

Bejegyzés: Japán sajttorta

Tom Takacs 2015.11.20. 15:53:46

@virgo: Igen, igazad lehet, a kemény habbá vert tojásfehérje '"dolga" tényleg az, hogy könnyedebbé, levegősebbé tegye a tortát. Mint a piskótánál is.

És persze óvatosan kell beleforgatni a végén a tojáshabot a minden mást már tartalmazó masszába.

Bejegyzés: Japán sajttorta

Tom Takacs 2015.11.20. 15:51:32

@heimdall: Hát, csak ügyesen! Hajrá! :)

Bejegyzés: Japán sajttorta

potus 2015.11.20. 15:45:47

Én is kipróbáltam és bár sülés közben szépen feljött, mire kivettem, összeesett. Megtaláltam az eredeti receptet, valahol a neten, és az abban leírt hőfokokon sütöttem. Viszont, ami nagyon érdekes volt, hogy amikor felvágtam, teljesen elkülönült egy homogén és tömör alsó részre és egy a fölött lévő levegős, bár lapos felső részre. Így, ni:
kepfeltoltes.hu/view/151120/IMG_4456_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Bejegyzés: Japán sajttorta

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.11.20. 15:45:44

Egy kérdés: a tojás sárgáját mennyire kell kihabosítani/felverni?

Bejegyzés: Japán sajttorta

heimdall 2015.11.20. 14:42:19

@Tom Takacs: Köszi a választ! :) Természetesen nem történt tragédia, csak jobban tetszett volna, ha "olyan mint a képeken". De akkor is újracsinálom ha nem jön fel, mert finomnak finom!

Bejegyzés: Japán sajttorta

virgo 2015.11.19. 17:40:08

@Tom Takacs: Szerintem ugyanazért esik össze, mint pl a piskóta. A tojásfehérje ugyanis azért van benne, mert az "felfújja", levegőssé teszi, de pl sütőporral ugyanaz érhető el. A felvert tojáshab kényes valami, ha nincs rendesen felverve, vagy nem elég óvatosan keverik bele, könnyen összeesik.

Bejegyzés: Japán sajttorta

Tom Takacs 2015.11.19. 16:48:05

@Tomi from Space:
Tomi az űrből, szíved joga így gondolni. De úgy tűnik, a legtöbben azért örülnek ennek a receptnek. Ha Te nem, az a Te gondod. :)

Világbéke! :)

Bejegyzés: Japán sajttorta
süti beállítások módosítása