Sütünk, főzünk egyszerűen

Virsli polipok, minden gyerek kedvencei

2016. június 11. - Tom Takacs

virsli_polipok_0_lead.jpg

Gyakran előfordul, hogy feltesszük a kérdést a gyerekeknek: mi legyen a vacsora? És persze a kis gengszterek mindig adnak töprengeni valót, hogy mivel tömjük tele a hasukat. Olykor kell egy kreatív ötlet, hogy legyen kedvük megenni a vacsorát / reggelit. Az ilyen helyzetekre szeretnénk egy kis segítséget adni egy újabb, a gyerekek által minden bizonnyal imádott étel receptjével.

Ez tulajdonképpen nem más, mint egy sűrűbb palacsinta tésztába mártott, majd így kisütött virsli, egy kicsi trükkel.

Lássuk a trükköt! :)

Tovább

Egyszerű habos csokitorta

egyszeru_habos_csokitorta_0_lead.jpg

"ÉnTortám" volt az eredeti neve, mert születésnapomra sütöttem Magamnak. Bevált szokás, hogy a családnak már én készítem az aktuális tortát, így magam szórakoztatására (is) ezzel kedveskedtem a családnak. Április egy csodálatos és szeszélyes hónap, ilyen vagyok én is, hát a torta is ilyen lett!

Egy könnyű, habos, kakaós élvezet, idénygyümölcsökkel tálalva.

Tovább

Baconkockás-mascarponés falatok

baconkockas-mascarpones-falatok_0_lead.jpg

A következő recceptünk egy nagyon egyszerű vendégváró finomság lesz, amit gyorsan el tudunk készíteni, ha váratlanul érkezik hozzánk valaki.

A recept nagy előnye, hogy ugyanolyan finom megmaradt, felkockázott sülthús darabokkal, amik a hűtőben pihennek, házikolbásszal vagy pl. a húsvéti sonka maradékának felhasználásával. Nekem egyik se volt most a hűtőben, kockázott bacon viszont igen, így ezzel dolgoztam.

A mélyhűtött leveles tésztával sincs gond, könnyen és gyorsan lehet dolgozni vele.

De lássuk, hogy készülnek a falatkák!

Tovább

Ostern Kuchen- Húsvéti torta svájci módra

ostern_kuchen_0_lead.jpg

Frohe Ostern!- mondja a svájci:)

Egy tradícionális, svájci-húsvéti tortát hoztam most Neked, Kedves Olvasó!

Valami egyszerű süteményt szerettem volna ajánlani, semmi flanc, semmi krém, könnyű  állagút. Ilyenkor is hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, hát próbáljátok ki az én tippem. Ráadásul olyan összetevőkből, ami biztosan minden háztartásban fellelhető, nincs speciális hozzávaló amit külön vásárolni kellene a nagy rohanásban.

Hozzávalók:

Tésztához (egy könnyű, nem édes tészta készül):

  • 200 g liszt
  • fél teáskanál só
  • 100 g szobahűmérsékletű margarin
  • 40 g barna cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tojás felverve

így egy könnyű tésztát kapunk: 

ostern_kuchen_1.jpg

Töltelékhez:

  • 3 evőkanál baracklekvár ( nem folyós, inkább dzsem, vagy nagymami darabos lekvárja)
  • 400 ml tej
  • 1 pici só
  • 55 g gríz
  • fél citrom reszelt héja és leve kivacsarva
  • 50 g margarin
  • 45 g barna cukor
  • 40 g mazsola vagy vörösáfonya (ezeket meleg vízbe áztatni)
  • 20 g darált mandula
  • 3 tojás,  külön a fehérje felverve

ostern_kuchen_4.jpg

Elkészítés:

Tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összegyúrom, kb. 175 g részt félreteszek belőle, ez szükséges majd a torta peremére illeszteni.

ostern_kuchen_2.jpg

A nagyobb rész tésztát egy kivajazott, kilisztezett 20 cm-es tortaformába helyezem. A 175 g maradékot pedig a torta pereméhez. Villával megszurkálom és hidegre teszem.

ostern_kuchen_3.jpg

A töltelékhez első lépésként a grízt felfőzöm a tejben jó sűrűre, majd egyenként hozzáadom a többi hozzávalót a tojásfehérje kivételével. Ez utóbbit kemény habbá felverem. Mindeközben a tűzhelyet 200 fokra előmelegítem és legalsó rácsmagasságra állítom, itt fogom majd megsütni a tortát.

Ha minden összetevőt felhasználtam akkor egy kellemes, nem édes masszát kapok, ehhez adom a tojásfehérjét óvatosan belekeverve.

ostern_kuchen_6.jpg

Végül a tésztát a hidegről behozom és a 3 evőkanál lekvárral megkenem.

ostern_kuchen_5.jpg

Utolsó lépésként ráöntöm a tölteléket és mehet is a sütőbe.

ostern_kuchen_7.jpg

200 fokon, alsó rácson, légkeveréssel sütöm kb. 30 percig, de tűpróbát is alkalmazok, hogy biztosan átsüljön a töltelék.

Amint kihült a torta, porcukorral meghintem és dekorálom.

ostern_kuchen_8.jpg

Süssétek, mert könnyű, nem olyan édes, ugyanakkor egyedi, gyors finomság kerülhet az ünnepi asztalra!

Kellemes Húsvéti készülődést, örömteli ünneplést kívánok, kedves Olvasó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lazacos-spenótos pite

lazacos_spenotos_pite_0_lead.jpg

Sütés, főzés, Húsvét! Nyakunkon a készülédés...  Jöjjön egy gyors előétel, ami könnyed, nem szükséges tésztát gyúrni, ugyanakkor mennyei választás az ünnepi főétel vagy még Húsvét előtt.

Mivel itt Svájcban más szokások vannak, gondoltam variálok egy kicsit, és hozok egy nem hagyományos receptet.

Legyen most a lazac és a spenót, mert ők jól megférnek egymás mellett:)

Hozzávalók

  • 1 csomag mirelit tészta (2 db tészta legyen benne)
  • kevés vaj a tál kikenéséhez
  • 20- 25 dkg lazac, előre csomagolt (lehetőleg füstölt)
  • 1 kisebb csomag leveles spenót (100g)
  • 0,25 dl főzőfejszín
  • 5 dkg parmezán sajt
  • só, bors, szegfüszeg ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás a tészta kenéséhez

Elkészítés:

Vegyük elő a mirelit tésztát a hűtőből, készítsünk elő egy kerek pite tálat (én kerámiát használok) és vajazzuk ki.

A spenótot ízlés szerint rottyantsuk össze, kevés só, borssal és  lehet egy vékony rántást is készíteni hozzá aki így szereti 2 gerezd fokhagymával. Figyeljünk, hogy  maradjon sűrű a spenót feltétünk. Majd ezt tegyük félre.

A csomag mirelit tésztában ha minden igaz 2 db tészta lapul. Egyiket kicsit nyútsuk meg és helyezzük a kerek piteformánkba. Először a lazacot tegyük rá, majd ezután jön a kész spenótöntet.

lazacos_spenotos_pite_1.jpg

További lépésként a tészta másik felét nyútsuk meg kicsit és tegyük a spenótos feltétre ( de ha szeretjük a parmezán sajtot akkor szórjuk meg a spenótot a második tésztaréteg előtt) úgy, hogy az egész piteformát átérje.

lazacos_spenotos_pite_2.jpg

Végül kenjük meg 1 tojással és mehet a sütőbe. 180 fokon, légkeveréssel kb. 10-15 kell sütni.

lazacos_spenotos_pite_3.jpg

Könnyű, gyors étel húsvét előtt!

Süssétek, szeressétek!

Chocolate crable cookies, pattogós csokis

chocolate_crackle_cookies_0_lead.jpg

Karácsony előtt sütöttem meg először, illetve most Sebi szülinapjára a suliba ezt a pattogós csokis csodát. Sok lesz belőle, és eláll pár napig ... Kívül ropogós, belül lágy és nagyon csokis:)

Imádjuk a csokis kis bűnözéseket, hát szeressétek Ti is!

Tovább

Csokis, banános "süti"

csokis_bananos_suti_0_lead.jpg

No, hát itt van még egy "süti", ami valójában nem is az, mert nem kell sütni. Illetve de, de ezt már megtette valaki más helyettünk. :) Merthogy az egész alapja a kis kör alakú babapiskóta.

Ezt a receptet még otthonról hoztam, egész pontosan Édesanyám szomszédja, Kati néni hozta be a köztudatba nálunk.A süti nekem ízvilágában egy kicsit a "Schoko Bananen" nevű édességre hajaz, amiben persze nincs piskóta, viszont banán sem, csak valami hasonló ízű cucc. De valahogy beleszerettem.

De mivel nagyon finom, nagyon negyszerű és nagyon gyorsan elkészül, ráadásul jól el lehet foglalkoztatni vele egy (vagy adott esetben több) kiskorút a konyhában, nagy családi kedvenc lett.

A képek között találtok 1-2, az enyémektől sokkal szebb fotót, amik már több, mint 4 éve készültek. Egy nagyon kedves ismerősöm, Egyed Melinda, a Simply (a)more tulajdonosa követte el azokat egy vidám délutánon. Remélem, nem szedi le a fejemet, amiért megmutatok belőle párat itt is. :)

De lássuk a "receptet"!

Tovább

5 perces almás-mákos torta

5_perces_almas-makos_torta_0_lead.jpg

A csokoládén kívül a mák az, ami igazán kihozza belőlem a sütési vágyat! Meg aztán, kellett egy olyan recept amit 5 perc alatt el tudok készíteni, hiszen igen gyorsan jöttek a vendégek. Olyan röptében készült el, hogy még a keverőgépet sem vettem elő.

Nem bögrés, de almás és nagyon puha ... ja és finom. Már annak, aki rajong a mákért :) Hál Istennek a vendégek is örültek neki!

Tovább

Málnás-mentás csokoládétorta

malnas-mentas_csokoladetorta_0_lead.jpg

Új Év - Új Receptek az oldalunkon:)

Tőlem megszokhattátok már a csokis finomságokat, aminek most egyetlen oka van. Megmaradtak Mikulásról a csokoládék (mert mindig többet hoz a Mikulás, biztos arra gondolva, hogy majd Én jól megsütöm őket, akarom mondani, felhasználom összetételnek a süteményekhez.) Rendes ember ez a Mikulás!

Nos, így született a gondolat, hogy az első idei recept csokoládés legyen. Még Etyeken készítettem el, ezért a menta bokrot kicsit megtépázva, ugyan nem friss málnát felhasználva, de minden otthoni készletet kipipálva nekiálltam.

Tovább