Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Ostern Kuchen- Húsvéti torta svájci módra

2016. március 26. - Ildicsiga

ostern_kuchen_0_lead.jpg

Frohe Ostern!- mondja a svájci:)

Egy tradícionális, svájci-húsvéti tortát hoztam most Neked, Kedves Olvasó!

Valami egyszerű süteményt szerettem volna ajánlani, semmi flanc, semmi krém, könnyű  állagút. Ilyenkor is hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, hát próbáljátok ki az én tippem. Ráadásul olyan összetevőkből, ami biztosan minden háztartásban fellelhető, nincs speciális hozzávaló amit külön vásárolni kellene a nagy rohanásban.

Hozzávalók:

Tésztához (egy könnyű, nem édes tészta készül):

  • 200 g liszt
  • fél teáskanál só
  • 100 g szobahűmérsékletű margarin
  • 40 g barna cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tojás felverve

így egy könnyű tésztát kapunk: 

ostern_kuchen_1.jpg

Töltelékhez:

  • 3 evőkanál baracklekvár ( nem folyós, inkább dzsem, vagy nagymami darabos lekvárja)
  • 400 ml tej
  • 1 pici só
  • 55 g gríz
  • fél citrom reszelt héja és leve kivacsarva
  • 50 g margarin
  • 45 g barna cukor
  • 40 g mazsola vagy vörösáfonya (ezeket meleg vízbe áztatni)
  • 20 g darált mandula
  • 3 tojás,  külön a fehérje felverve

ostern_kuchen_4.jpg

Elkészítés:

Tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összegyúrom, kb. 175 g részt félreteszek belőle, ez szükséges majd a torta peremére illeszteni.

ostern_kuchen_2.jpg

A nagyobb rész tésztát egy kivajazott, kilisztezett 20 cm-es tortaformába helyezem. A 175 g maradékot pedig a torta pereméhez. Villával megszurkálom és hidegre teszem.

ostern_kuchen_3.jpg

A töltelékhez első lépésként a grízt felfőzöm a tejben jó sűrűre, majd egyenként hozzáadom a többi hozzávalót a tojásfehérje kivételével. Ez utóbbit kemény habbá felverem. Mindeközben a tűzhelyet 200 fokra előmelegítem és legalsó rácsmagasságra állítom, itt fogom majd megsütni a tortát.

Ha minden összetevőt felhasználtam akkor egy kellemes, nem édes masszát kapok, ehhez adom a tojásfehérjét óvatosan belekeverve.

ostern_kuchen_6.jpg

Végül a tésztát a hidegről behozom és a 3 evőkanál lekvárral megkenem.

ostern_kuchen_5.jpg

Utolsó lépésként ráöntöm a tölteléket és mehet is a sütőbe.

ostern_kuchen_7.jpg

200 fokon, alsó rácson, légkeveréssel sütöm kb. 30 percig, de tűpróbát is alkalmazok, hogy biztosan átsüljön a töltelék.

Amint kihült a torta, porcukorral meghintem és dekorálom.

ostern_kuchen_8.jpg

Süssétek, mert könnyű, nem olyan édes, ugyanakkor egyedi, gyors finomság kerülhet az ünnepi asztalra!

Kellemes Húsvéti készülődést, örömteli ünneplést kívánok, kedves Olvasó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr978520534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása