Frohe Ostern!- mondja a svájci:)
Egy tradícionális, svájci-húsvéti tortát hoztam most Neked, Kedves Olvasó!
Valami egyszerű süteményt szerettem volna ajánlani, semmi flanc, semmi krém, könnyű állagút. Ilyenkor is hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, hát próbáljátok ki az én tippem. Ráadásul olyan összetevőkből, ami biztosan minden háztartásban fellelhető, nincs speciális hozzávaló amit külön vásárolni kellene a nagy rohanásban.
Hozzávalók:
Tésztához (egy könnyű, nem édes tészta készül):
- 200 g liszt
- fél teáskanál só
- 100 g szobahűmérsékletű margarin
- 40 g barna cukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 tojás felverve
így egy könnyű tésztát kapunk:
Töltelékhez:
- 3 evőkanál baracklekvár ( nem folyós, inkább dzsem, vagy nagymami darabos lekvárja)
- 400 ml tej
- 1 pici só
- 55 g gríz
- fél citrom reszelt héja és leve kivacsarva
- 50 g margarin
- 45 g barna cukor
- 40 g mazsola vagy vörösáfonya (ezeket meleg vízbe áztatni)
- 20 g darált mandula
- 3 tojás, külön a fehérje felverve
Elkészítés:
Tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összegyúrom, kb. 175 g részt félreteszek belőle, ez szükséges majd a torta peremére illeszteni.
A nagyobb rész tésztát egy kivajazott, kilisztezett 20 cm-es tortaformába helyezem. A 175 g maradékot pedig a torta pereméhez. Villával megszurkálom és hidegre teszem.
A töltelékhez első lépésként a grízt felfőzöm a tejben jó sűrűre, majd egyenként hozzáadom a többi hozzávalót a tojásfehérje kivételével. Ez utóbbit kemény habbá felverem. Mindeközben a tűzhelyet 200 fokra előmelegítem és legalsó rácsmagasságra állítom, itt fogom majd megsütni a tortát.
Ha minden összetevőt felhasználtam akkor egy kellemes, nem édes masszát kapok, ehhez adom a tojásfehérjét óvatosan belekeverve.
Végül a tésztát a hidegről behozom és a 3 evőkanál lekvárral megkenem.
Utolsó lépésként ráöntöm a tölteléket és mehet is a sütőbe.
200 fokon, alsó rácson, légkeveréssel sütöm kb. 30 percig, de tűpróbát is alkalmazok, hogy biztosan átsüljön a töltelék.
Amint kihült a torta, porcukorral meghintem és dekorálom.
Süssétek, mert könnyű, nem olyan édes, ugyanakkor egyedi, gyors finomság kerülhet az ünnepi asztalra!
Kellemes Húsvéti készülődést, örömteli ünneplést kívánok, kedves Olvasó!