Nem vagyok már 20 éves, a dupláján is jócskán túl vagyok, de a quiche (francia sós pite), mint műfaj valahogy nagyon sokáig ismeretlen volt előttem. Pár éve hallottam róla először és csak néhány hete sütöttem először.
A kiskorúm valamiért nem szeretett bele, de én nagyon. :) Így azóta párszor sütöttem már. Eddig jellemzően húsmentes változatban, legyen az cukkinis vagy épp sárgarépás, de most valahogy meg akartam próbálni egy kis sonkával is. Megérte... :)
A könnyű, omlós pitetészta és a töltelékben lévő ízek teljessége, a karikázott vagy reszelt zöldség, a tojás és a tejtermék (mascarpone, tejföl vagy épp túró, esetleg reszelt sajt) harmóniája egy remek, gyors és laktató vacsora lehet a mindennapokban.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- só
A töltelékhez:
- 2 db közepes saláta cukkini (De szinte bármilyen más zöldséggel kipróbálhatod, reszelve vagy karikázva egyaránt. Kísérletezz bátran, érdemes!)
- 3 db tojás
- 10 dkg pulykasonka (Használhatsz másféle sonkát is, a füstölt plusz ízt ad neki. Ha elhagyod, vegetáriánusok is ehetik.)
- 15 dkg trapista sajt
- 25 dkg mascarpone (de használhatsz tejfölt is)
- fűszerek: ízlés szerint (Én sót, borsot és bazsalikomot használtam.)
Elkészítés:
1. A lisztet és 2 csipet sót összekeverünk, majd összemorzsoljuk a 10 dkg vajjal. Amikor a tészta összeállt, a hűtőbe tesszük kicsit pihenni, amíg elkészítjük a töltekéket.
2. Nagy lyukú reszelőn (uborka reszelő) lereszeljük a cukkinit. Kicsit besózzuk, pár percig állni hagyjuk, amíg levet ereszt, amit majd leöntünk alóla. Közben ugyanígy lereszeljük a sajtot is, majd a kettőt összekverjük.
3. A sonkát felkockázzuk, beleszórjuk a darálékok közé, majd mehet bele a mascarpone, a tojások és a fűszerek. Ha megvagyunk mindennel, az egészet összekeverjük egy homogén masszává. Természetesen bármivel
4. A töltelékünk így elkészült. Ekkor kivesszük a hűtőből az összegyúrt tésztát, vékonyra nyújtjuk és egy pitesütő (gyömölcstorta-sütő) formába tesszük, hogy a forma falára is rásimítjuk a tésztát. Nos bevallom, itt gondban szoktam lenni. A tésztát bármilyen ügyesen próbálom felszedni, sosem sikerül, mindig szétesik. Így inkább úgy szoktam csinálni, hogy a tésztát eleve a pitesütőbe próbálom belenyomkodni, beledolgozni, egy kisebb, egyenes faló pohárral nyújtom. Így munkásabb, de ha valaki ügyesebb a tésztával, akkor nem kell úgy "bénáznia", mint nekem. :) Ha ezzel megvagyunk, akkor rákanalazzuk a tésztára és egyenletesen elosztjuk benne a tölteléket.
5. Ha ezzel megvagyunk, mehet a sütőbe. Én 20 percig alacsonyabb hőfokon sütöm, majd még 10 percig maximális hőfokon. Így eleinte szépen összesül a töltelék és a tészta, majd a végén megpirul a pite teleje.
6. Ha a töltelék kicsit "megduzzad", felemelkedik, akkor készen vagyunk. Kivehetjük a sütőből és várjunk pár percig, amíg kihűl egy kicsit. Ekkor óvatosan, a sütőformát nem tönkretéve szeletelhetjük és óvatosan, a szeletek alá nyúlva tálalhatjuk.
Jó étvágyat hozzá! :)
Tetszett a recept? Próbáld ki Te is! És hogy minden új posztunkról elsőként értesülj, kövesd a liszt&morzsa Facebook-oldalát is!